Magazin: Végre pohár készült az IPA-hoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 05. 13. 12:13

2012 sikersöre a világban a „kézműves” sörök kategóriájában kétségtelenül az IPA, azaz az Indian Pale Ale volt (az USA-ban craft beernek akkor nevezheti termékét egy főzde, ha éves termelése 2 millió hektoliternél kisebb – a közelmúltban a határt 5 millióra emelték). Nálunk is közel félszáz kis és közepes nagyságú főzde próbálkozik saját IPA készítésével, de az Államokban például tavaly már minden 5. pohár eladott kézműves sör az IPA valamelyik fajtájához tartozott (ez az óriási ország sörfogyasztásának közel másfél százalékát jelenti).

Csak a rend kedvéért: az IPA a hagyományos angol könnyed, édeskés ale-típus, a Pale Ale „továbbfejlesztett” fajtája. Ahogy neve mutatja, az indiai gyarmatokra szállító hajók személyzetének főzték, és hogy kibírja a hosszú tengeri utat és a klímaváltozást, nagyon erősen komlózták. A klasszikus IPA tehát kesernyés, testes sör, alkoholtartalma az átlagnál magasabb. Ma már főzik magas alkoholtartalommal (Imperial IPA), de fekete sörként is (Black IPA).

A diadalmenet szépséghibája (legalábbis mostanáig az volt), hogy az IPA-t csak „kölcsönkorsókba” lehetett csapolni, pohár nem készült hozzá. A hiányosságot azonban áprilistól pótolja a német Spiegelau cég, amely két ismert amerikai IPA-gyártóval összefogva próbál hasznot kovácsolni a trendből: a profik segítségével alkotta meg az autentikus IPA-pohár prototípusát. Az IPA-„serleg” keskeny, vízszintesen bordázott törzse kifejlesztői szerint arra szolgál, hogy a sör komlós-gyümölcsös aromáit a pohár minden megdöntésekor a lehető legjobban tudja élvezni az ital fogyasztója.

Kapcsolódó cikkeink