Magazin: Valódi márkák valódi csokoládéból az év végi szezonban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 21. 11:36

A tavalyi év vége a karácsonyi üreges figurák között értékben szignifikáns, 7 százalékos növekedést hozott az előző szezonhoz képest. Ez jól mutatja, hogy, bár a kereslet továbbra is kétpólusú, vagyis a legolcsóbb kategóriának is megvan a maga tábora, a fogyasztói igények tovább tolódnak a prémium termékek irányába. Inkább kisebb méretű, kevesebb, de minőségi, valódi csokoládéból készült márkaterméket vesznek az ünnepekre a vásárlók önmaguk kényeztetésére vagy szeretteik megajándékozására.

PT_SzezonEdes01_opt

Visszaszoruló PL

– Az üreges figurák piacán hosszú távú tendenciák folytatódnak – mondja Miklós Panna, a Nestlé Hungária senior brand managere. – Amellett, hogy a piac eltolódik a kisebb méretű, magasabb értékű, drágább kilogrammárú termékek felé, a minőség iránt növekvő igényt jól mutatja a saját márkák részarányának csökkenése is. A fogyasztók érdeklődését mindig felkeltik az újdonságok, új csomagolások, új ízek, de fontos, hogy az új termék egybecsengjen a fogyasztói igényekkel. A portfóliónkat minden szezonban e szerint vizsgáljuk felül, annak érdekében, hogy mindig olyan innovációkkal lépjünk a piacra, amelyek elnyerik a fogyasztók tetszését.

Komoly szortimentracionalizálás és stratégiai fókuszváltás után vágott bele a Bonbonetti a tavalyi szaloncukorszezonba, amely hozta az elvárásokat.

– Erősítettük a prémium termékvonalunkat a különleges, magas minőségi kategória irányába – idézi fel Révfalvi Andrea, a Bonbonetti Choco Kft. marketingvezetője.

– Az új Nosztalgia szaloncukor termékcsaládunkat kedvezően fogadta a kereskedelem, és, ami a legfontosabb, a vásárlók is. Ebben az évben a Nosztalgia szaloncukor több elismerést is kapott, többek között a World Tour by SIAL innovációs termékverseny magyarországi fordulójának nyertese lett a család. Ez az év is kihívásokkal teli: a magas kakaóanyag- és más nyersanyagárakat a fogyasztói árakban is érvényesítenünk kell.

Megkülönböztethető Nestlé márkák

Az idei szezonra mindkét meghatározó gyártó nagy energiával és számtalan újdonsággal készül.

A Nestlé, mint az üreges csokoládék piacvezető gyártója, különös figyelmet fordít az innovációkra.

– Fontos számunkra, hogy csak valódi csokoládéból készült minőségi termékeket készítsünk a jól ismert márkanevek alatt – hangsúlyozza Miklós Panna. – Így a fogyasztó a Nestlé portfóliójából választva biztos lehet benne, hogy kiváló minőségű terméket vásárol. Emellett odafigyelünk arra, hogy új termékeink megkülönböztethetőek legyenek, hozzáadott értéket képviseljenek.

A SMARTIES a színes csörgő drazsékkal, az AFTER EIGHT mentol ízesítésével tűnik ki a szezonális választékból. Az előbbiek mellett a BOCI-nak is fontos szerep jut, hiszen a jól ismert márka garantálja a csokoládé értékét.

– Innovációs szempontból fontos az is, hogy minél inkább kihasználjuk a nagy tapasztalattal rendelkező helyi gyártás adta lehetőségeket, hiszen ez nemcsak a Nestlének, mint gyártónak jelent értéket, de a fogyasztókat is segíti a választásban – teszi hozzá a senior brand manager. – A 2014-es szezonra készülve egy vidám SMARTIES Adventi kalendáriummal örvendeztetjük meg a kicsiket, amelynek apró csokoládéfiguráit a színes drazsék teszik izgalmasabbá és egyedivé. SMARTIES választékunk emellett bővül egy függelékdobozzal, illetve egy kártyát tartalmazó Ajándéktáskával, mely komplett ajándék-megoldást kínál a szülőknek. Készült továbbá egy BOCI AERO mikulás, a hasában AERO golyókkal, amely a csokigolyók segítségével kielégíti a növekvő minőség iránti igényt. Az AFTER EIGHT kedvelőinek pedig kisebb méretben is megjelentetjük a már jól ismert mikulást.

Az innovatív termékek mellett egy másik újítás, hogy termékeik kartonján az idei karácsonyi szezontól használják a „Magyar feldolgozású” logót, hiszen a gyártás Diósgyőrben, a Nestlé egyetlen kizárólag üregesfigura-gyártásra specializálódott üzemében történik, ahol évről évre növekszik a termelés.

A szezonális növekedés kulcsa a megfelelő, figyelemfelkeltő, szezonhoz illő kihelyezés.

– Jelentős szerepet kapnak az előrecsomagolt displayek, amelyek egy blokkban, egymáshoz illesztve igen impozáns vizuális megjelenést biztosítanak. Fontos továbbá, hogy felhívjuk a figyelmet az újdonságokra, amelyre a wobbler az egyik leghatékonyabb eszköz – sorolja Miklós Panna. – Ezeken felül a digitális jelenlét is egyre lényegesebb, a BOCI Facebook-oldalán például ebben a szezonban is megtalálhatóak leszünk.

A prémium irányába
fejleszt a Bonbonetti

A Bonbonetti Csokoládégyár szaloncukor-portfóliójában a közép- és felsőkategória kiemelkedő márkacsaládja a Bonbonetti szaloncukor, amely tej- és étcsokoládéval mártott, és magas beltartalmi, érzékszervi értékekkel rendelkezik. A prémium kategória szereplője pedig a tavaly sikeresen bevezetett Bonbonetti Nosztalgia szaloncukor-család, amely különleges tej- és különleges, 60% kakaótartalmú étcsokoládéból készül, egyedi ízvilágú, különleges töltelékekkel, mint a szilvapálinkás csokoládékrém, narancslikőrös marcipánkrém, vagy az új, trendi karamellkrém.

– Annak érdekében, hogy tovább emeljük a szaloncukor hazai és nemzetközi hírnevét, idén további beruházásokat hajtottunk végre a budapesti gyárunkban – árulja el Révfalvi Andrea. – A magas minőség, a kedvező ár-érték arány, a széles termékválaszték, a figyelemfelkeltő, elegáns megjelenés, a várható kedvező piaci fogadtatás minden termékfejlesztésünk elsődleges célja.

A cég az idei szezonban is sok újdonsággal jelentkezik. Mikuláskor a gyerekekre fókuszálnak: Tibi mikulásfiguráikat új „ruhába” öltöztetik, valamint két új, Bonbonetti és Disney mikulásdobozzal is jelentkeznek, gazdag tartalommal. A kisebbek karácsonyi várakozását az új, 70 g-os Bonbonetti tejcsokoládés Adventi kalendárium vagy a 4-féle, új grafikás Disney Adventi kalendárium teheti még izgalmasabbá. Ezt egészíti ki a Disney tejszínes-málnás tejcsokoládés szaloncukor, kislányoknak Minnie egeres, kisfiúknak repcsis grafikával.

A karácsonyi szezon újdonságai a Nosztalgia Karamellkrémes tejcsokoládés szaloncukor, valamint a Nosztalgia Válogatás szaloncukor, amely minden ízből ízelítőt ad vásárlóinak. A Bonbonetti tasakos szaloncukorcsalád új ízzel, a marcipános-meggyes kétrétegű étcsokoládés szaloncukorral bővül. Tibi tábláscsokoládé-rajongóikat pedig idén is meglepik egy új, szezonális ízzel: mézeskalács ízű krémmel töltött táblás tejcsokoládéval.

Szép, kedves és hasznos ajándék lehet a Bonbonetti Arany kakaó fémdoboz. A háziasszonyok ünnepi előkészülődését pedig a Marika tej és ét tortabevonó és Arany kakaó összecsomagolásaikkal segítik.

– Az őszi–téli promócióban a Bonbonetti márkái, standard és szezonális termékek is részt vesznek – jelzi a marketingvezető. – A promóció célja a Bonbonetti márka ismertségének, márkáink összetartozásának erősítése.

Sz. L

Kapcsolódó cikkeink