Magazin: Új sörstílusok nőttek ki az IPA-ból
Az amerikaiak már nagyon tudnak sört csinálni, és nem félnek újítani! Hozzáállásukat a sörkészítéshez pompásan jellemzi az ismert Samuel Adams sörfőzde alapítójának, Jim Kochnak novemberben tett megjegyzése: a német sörtisztasági törvényt „művészi cenzúraként” aposztrofálta egy interjúban.
A világban – és a sörbarátok köreiben nálunk is – égbe szökött népszerűségű IPA a termékfejlesztési kísérletek kedvenc tárgya. Egyik ilyen az úgynevezett fekete IPA, amelynek már a neve is ellentmondásos: hogy lehet egy pale (azaz magyarul sápadt) ale fekete. A fekete maláta és a komló ízei ritkán harmonizálnak – a gyártók rendszerint sokáig kísérleteznek, amíg a többféle citrusos aromájú komlóval készült IPA és a stout íze végül jól egészítik ki egymást.
A legvisszafogottabb fogalmazással élve is érdekes irány az IPA és a lager házasítása; ma már többtucatnyi főzde kínál ilyen hibridet az USA-ban – ezt hívják IPL, azaz Indian Pale Lager stílusnak. Az elsődleges különbség a gyártás folyamán használt élesztő típusában van: az IPL-t nem az IPA megszokott élesztőivel fermentálják.
Kapcsolódó cikkeink
A kisüzemi sörfőzdék a sörkultúra megújításának motorjai
Értékközpontú alternatívát kínálnak a kisüzemi sörfőzdék a nagyipari termelés mellett,…
Tovább olvasom >Szigorítanák az alkoholszabályozást a csehek – egyre többen támogatják a korlátozásokat
A cseh lakosság jelentős része szigorúbb fellépést sürget az alkoholfogyasztás…
Tovább olvasom >Ahol a nagyok csapolnak
A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2024-es jelentése szerint 2024-ben a hordós…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >Durva áremelkedés jöhet: akár 1000 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta
Komoly drágulás fenyegeti a dohányosokat Magyarországon: az Európai Bizottság új…
Tovább olvasom >