Magazin: Új sörstílusok nőttek ki az IPA-ból
Az amerikaiak már nagyon tudnak sört csinálni, és nem félnek újítani! Hozzáállásukat a sörkészítéshez pompásan jellemzi az ismert Samuel Adams sörfőzde alapítójának, Jim Kochnak novemberben tett megjegyzése: a német sörtisztasági törvényt „művészi cenzúraként” aposztrofálta egy interjúban.
A világban – és a sörbarátok köreiben nálunk is – égbe szökött népszerűségű IPA a termékfejlesztési kísérletek kedvenc tárgya. Egyik ilyen az úgynevezett fekete IPA, amelynek már a neve is ellentmondásos: hogy lehet egy pale (azaz magyarul sápadt) ale fekete. A fekete maláta és a komló ízei ritkán harmonizálnak – a gyártók rendszerint sokáig kísérleteznek, amíg a többféle citrusos aromájú komlóval készült IPA és a stout íze végül jól egészítik ki egymást.
A legvisszafogottabb fogalmazással élve is érdekes irány az IPA és a lager házasítása; ma már többtucatnyi főzde kínál ilyen hibridet az USA-ban – ezt hívják IPL, azaz Indian Pale Lager stílusnak. Az elsődleges különbség a gyártás folyamán használt élesztő típusában van: az IPL-t nem az IPA megszokott élesztőivel fermentálják.
Kapcsolódó cikkeink
Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >