Magazin: Új sörstílusok nőttek ki az IPA-ból
Az amerikaiak már nagyon tudnak sört csinálni, és nem félnek újítani! Hozzáállásukat a sörkészítéshez pompásan jellemzi az ismert Samuel Adams sörfőzde alapítójának, Jim Kochnak novemberben tett megjegyzése: a német sörtisztasági törvényt „művészi cenzúraként” aposztrofálta egy interjúban.
A világban – és a sörbarátok köreiben nálunk is – égbe szökött népszerűségű IPA a termékfejlesztési kísérletek kedvenc tárgya. Egyik ilyen az úgynevezett fekete IPA, amelynek már a neve is ellentmondásos: hogy lehet egy pale (azaz magyarul sápadt) ale fekete. A fekete maláta és a komló ízei ritkán harmonizálnak – a gyártók rendszerint sokáig kísérleteznek, amíg a többféle citrusos aromájú komlóval készült IPA és a stout íze végül jól egészítik ki egymást.
A legvisszafogottabb fogalmazással élve is érdekes irány az IPA és a lager házasítása; ma már többtucatnyi főzde kínál ilyen hibridet az USA-ban – ezt hívják IPL, azaz Indian Pale Lager stílusnak. Az elsődleges különbség a gyártás folyamán használt élesztő típusában van: az IPL-t nem az IPA megszokott élesztőivel fermentálják.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre népszerűbb a sör alkoholmentes változata Németországban
Egészségügyi okokból, az íze miatt, vagy szimplán a választás szabadsága…
Tovább olvasom >Alkoholmentes korszakváltás: kihívások és lehetőségek a söripar globális porondján
Geopolitikai akadályokkal és új fogyasztói trendekkel néz szembe az európai…
Tovább olvasom >Május 17. ünnep a magyar kisüzemi sörök kedvelői számára
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Vár a Varjú a VarjúVárban!
Mindössze három hétig tartó felújítás után kitárta szárnyait Vendégei előtt…
Tovább olvasom >Tízmillió forint összdíjazású pályázatot hirdet Tokaj
Tízmillió forint összdíjazású művészeti pályázatot hirdet Tokaj a világörökségi borvidék…
Tovább olvasom >Hő a mélyből: kiaknázatlan kincs a magyar geotermia
Bár Magyarország kiváló geotermikus adottságokkal rendelkezik, a termálhő jelenleg csak…
Tovább olvasom >