Magazin: Terroir-szelektált méz
A terroir szó fogalmát maguk a borral foglalkozók is sokféleképpen értelmezik; valószínűleg a címben jelzett fogalom sem túlzás. Csak ismerni kell, hogyan készül a boltba kerülő méz! Ha például egy napraforgótábla két végén két méhész dolgozik, mézük akár nagyon különböző is lehet, hiszen méhcsaládjaik akár 3-5 kilométeres körben, különböző területekről gyűjtik a nektárt, de még a kaptárak kora is befolyásolja az ízt. Egyedi a szín és az aromavilág, és ez az, ami miatt a mézfeldolgozók keverik a „különféle” mézeket; átlagos, mondhatni, megszokott ízeket állítanak elő.
Nem így tesz azonban a bajai Hudák Bálint, a Melliculum Kft. ügyvezetője (akinek sok más eredeti ötletét egyébként ugyancsak ismerhetik a szakkiállítások látogatói). Ahogy ez ma a magas minőségű kézműves termékeknél már szinte kötelező, a kft mézeinek útja is nyomon követhető a begyűjtéstől az asztalig. Tételszámaikból megtudható minden adat a méhészről és a méz származásáról, ami egy ilyen gyakran hamisított termék esetében duplán hasznos. Hudák úr az egyadagos mézek kiszerelésének saját rendszerét dolgozta ki, legutóbbi újítása pedig az volt, hogy a reggelizőasztalra is rakható karton kínálódoboz újratöltésére szánt tasakos mézet környezetbarátabb gyűjtőcsomagolásba tette.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ízvarázslás
A Nendo dizájnstúdió olyan poharat készített Japán legrégebbi sörmárkája, a…
Tovább olvasom >Sör felsőfokon
A BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar magyar sörkultúráról szóló…
Tovább olvasom >Hóna alatt konyhapultjával… – A nap videója
Íme egy profi eszköz főzni tudók kempingezéséhez: a ComplEAT a…
Tovább olvasom >