Magazin: Terroir-szelektált méz
A terroir szó fogalmát maguk a borral foglalkozók is sokféleképpen értelmezik; valószínűleg a címben jelzett fogalom sem túlzás. Csak ismerni kell, hogyan készül a boltba kerülő méz! Ha például egy napraforgótábla két végén két méhész dolgozik, mézük akár nagyon különböző is lehet, hiszen méhcsaládjaik akár 3-5 kilométeres körben, különböző területekről gyűjtik a nektárt, de még a kaptárak kora is befolyásolja az ízt. Egyedi a szín és az aromavilág, és ez az, ami miatt a mézfeldolgozók keverik a „különféle” mézeket; átlagos, mondhatni, megszokott ízeket állítanak elő.
Nem így tesz azonban a bajai Hudák Bálint, a Melliculum Kft. ügyvezetője (akinek sok más eredeti ötletét egyébként ugyancsak ismerhetik a szakkiállítások látogatói). Ahogy ez ma a magas minőségű kézműves termékeknél már szinte kötelező, a kft mézeinek útja is nyomon követhető a begyűjtéstől az asztalig. Tételszámaikból megtudható minden adat a méhészről és a méz származásáról, ami egy ilyen gyakran hamisított termék esetében duplán hasznos. Hudák úr az egyadagos mézek kiszerelésének saját rendszerét dolgozta ki, legutóbbi újítása pedig az volt, hogy a reggelizőasztalra is rakható karton kínálódoboz újratöltésére szánt tasakos mézet környezetbarátabb gyűjtőcsomagolásba tette.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >