Magazin: Szakács-avantgárd

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 30. 11:56

Gyakran előfordul, hogy egy étterem egy szakácsról­ szól, de a 19. században épült Casino de Madrid épü­le­té­­ben­ kialakított, nemes egy­szerűséggel csak The Work­­shop of Paco Ron­­cero (ma­­gyarul: Paco Ron­cero műhe­­lye)­ névvel illetett étkező­szentély minden elemét a Michelin-csillagos spanyol séf avantgárd eszméinek rendelte alá a tervező.

Egyetlen, nem is egyszerű­en megközelíthető kis teremben folyik az étkezés. A kerámiaasztal­ba be­épített fűthető elemek a teljes étkezés ideje alatt pon­tosan meghatározott hőmérsékleten tartják az ételt. A körülötte elhelyezett 9 szék – ennél többen nem ülhetnek az asztalhoz – helyét precíz számítások alapján határozták meg. A falban elhelyezett fúvókák a kívánt páratartalomnak megfelelően bocsátanak ki vízpárát, amibe, ha az éppen fogyasztott fogás élvezetéhez Roncero szerint arra szükség van, a megfelelő illatanyagokat is belekeverik.


A fal díszítéseként 216-féle olívaolaj szolgál (a szakács az olajok megszállottja), amiket természetesen folyamatosan a kellő hőmérsékleten tartanak, és ha valaki jellemzőikre kíváncsi, egy érintőképernyőn kérdezheti le a részletes információt róluk.

Ami, ha nem is egyedülálló, de mindenképpen az egyik legérdekesebb eleme a show-nak: hang és fényhatások is kiegészítik a vacsoraélményt. Na igen, sokak szerint egy étkezésnek minden érzékszervünkre hatnia kell!

Mindezekben az élményekben nem akárkinek lehet része, ugyanis a „kísérleti területnek” tekintett helyiség Roncero személyes játszótere, ide csak az ő meghívottjai léphetnek be, akiknek el kell fogadniuk a tényt, hogy ők sokkal inkább kísérleti alanyok, mint vendégek.

Kapcsolódó cikkeink