Magazin: Szakács-avantgárd
Gyakran előfordul, hogy egy étterem egy szakácsról szól, de a 19. században épült Casino de Madrid épületében kialakított, nemes egyszerűséggel csak The Workshop of Paco Roncero (magyarul: Paco Roncero műhelye) névvel illetett étkezőszentély minden elemét a Michelin-csillagos spanyol séf avantgárd eszméinek rendelte alá a tervező.
Egyetlen, nem is egyszerűen megközelíthető kis teremben folyik az étkezés. A kerámiaasztalba beépített fűthető elemek a teljes étkezés ideje alatt pontosan meghatározott hőmérsékleten tartják az ételt. A körülötte elhelyezett 9 szék – ennél többen nem ülhetnek az asztalhoz – helyét precíz számítások alapján határozták meg. A falban elhelyezett fúvókák a kívánt páratartalomnak megfelelően bocsátanak ki vízpárát, amibe, ha az éppen fogyasztott fogás élvezetéhez Roncero szerint arra szükség van, a megfelelő illatanyagokat is belekeverik.
A fal díszítéseként 216-féle olívaolaj szolgál (a szakács az olajok megszállottja), amiket természetesen folyamatosan a kellő hőmérsékleten tartanak, és ha valaki jellemzőikre kíváncsi, egy érintőképernyőn kérdezheti le a részletes információt róluk.
Ami, ha nem is egyedülálló, de mindenképpen az egyik legérdekesebb eleme a show-nak: hang és fényhatások is kiegészítik a vacsoraélményt. Na igen, sokak szerint egy étkezésnek minden érzékszervünkre hatnia kell!
Mindezekben az élményekben nem akárkinek lehet része, ugyanis a „kísérleti területnek” tekintett helyiség Roncero személyes játszótere, ide csak az ő meghívottjai léphetnek be, akiknek el kell fogadniuk a tényt, hogy ők sokkal inkább kísérleti alanyok, mint vendégek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >