Magazin: Ráncok simulóban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 07. 11:34

Az elmúlt hetek pénzügyeket érintő ­folyamatai az év eleji izgalmakhoz képest ­viszonylagos nyugalomban ­teltek.

penz--

Itthon sima győzelemmel tudta le a választásokat a kormánypárt, és a piac már ezt is tudta értékelni, hiába cikkezett a New York Times arról, hogy milyen stadiont építenek a miniszterelnök kertjének a végében.

Ránckisimító heteket zárt a magyar piac. Egy euró már „csak” 305,71 huncut forintocskába került. Március végén az MNB újra kamatot csökkentett, de a jó hangulatot ez se tudta elrontani. Berobbant a csökevényes BUX, már 17 990 pontot is számlált a hazai kosár. A MOL eladta orosz cégét egy török vállalatnak, és ezért cserébe 175 millió dolcsit kapott, nem rossz! Árfolyama végre 13-al kezdődik.

Az OTP részvényesek sem unatkoztak, 4325 forintra pörgött a bankpapír. A vártnál kedvezőbb kiskereskedelmi adatokat mért a KSH, reméljük, senki sem ütötte el a számokat.

Amerikában a munkaerő-piaci adatok nyomán zuhantak az indexek, de az időszak mérlege így is pozitív. Az S&P 500 (1865) és a Dow Jones index (16413) is erősödött. A korrekció 1,3704-ig nyomta az EUR/USD devizapár kurzusát. A FED elnöknője a monetáris ösztönzés mellett tört lándzsát egy konferencián, nagyszerű hír! Ráadásul nőtt a BMI nemcsak a feldolgozóiparban, hanem a szolgáltatószektorban is. Az ADP intézet számai is meghaladták a februári adatokat, és a 326 ezres heti új munkanélküliek száma sem túl magas az átlagot nézve.

A várakozások alatti inflációs adatok miatt nőhet az esélye annak, hogy az EKB újabb mennyiségi ösztönző programot vezet be az eurózónában, ahol a magas munkanélküliségi ráta 12 százalékról 11,9 százalékra süllyedt februárban.

Az árupiacokon az arany unciája 1302 dollárra, az ezüst unciája 19,96 dollárra nőtt. A Brent ára hordónként 106,72 dollár, a WTI Crude 101,06 dollár.

A március végi felfutás után április elejére azonban részvénypiaci esés kezdett el kibontakozni, melyről még nem látni biztosan, hogy csak egy kisebb korrekció vagy egy nagy esés kezdete. Részben ez a kérdéskör fogja meghatározni a következő időszak pénzügyi trendjeit.

Itthon pedig az a kérdés fogja lázban tartani a befektetőket, hogy meddig csökkenti még az MNB a kamatokat, és egy esetleges negatív pénzpiaci környezetben hogyan alakul a forint árfolyama?

Kapcsolódó cikkeink