Magazin: Okos evőeszközök

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 08. 08:54

Amit a sci-fi írók még 20-30 éve is legfeljebb agymenésként kezeltek volna, ma valóság: evőeszközeink fontos dolgokban segítik étkezésünket, vagy azzal kapcsolatos döntésinket.

Horeca_Innovacio_OkosEvoseszkoz 1

Horeca_Innovacio_OkosEvoseszkoz 2

Horeca_Innovacio_OkosEvoseszkoz 3

Ha kapkodva fogyasztjuk el az ebédünket, az árthat az egészségünknek, hiszen a falatokat kevésbé rágjuk meg, emésztésükkel jobban megküzd a gyomrunk. Egyfajta megoldás a problémára a Hapifork, vagyis az okosvilla, amely méri az étkezések idejének hosszát, a falatok számát, illetve a falatok között eltelt időt. Az eszköz által rögzített adatok letölthetők tabletre vagy okostelefonra, és egy webes szolgáltatás segítségével kielemezhetők.

Az időskori kézremegés, ami szinte biztos tünete a demenciának, a betegek étkezésében is számtalan problémát okoz. Az evőeszköz bizonytalan kezelése nemcsak az evést nehezíti, de a beteg önértékelését is rontja. Nekik készült a Liftware elnevezésű kanál, ami a remegő mozgás okozta lengést kompenzálja. A megfigyelések szint a kanál szájhoz emelése közben 70 százalékkal kevesebb étel esik ki belőle, mint egy merev fémkanálból.

Kínában mindennaposak az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányok. A sütő- vagy főzőolajjal készült ételek vizsgálóeszközét keresztezi az evőeszközzel a Kuaisou nevű intelligens evőpálcika, amely egy társapplikáció segítségével az olaj minőségén túl az étel sav- és sótartalmát, hőmérsékletét és kalóriatartalmát is vizsgálja.

Kapcsolódó cikkeink