Magazin: Nyugat és Kelet között
Nemzetközi vendéglátóipari konferenciának adott otthont Prága november 26-27. között: az International Business Council szervezésben került megrendezésre a Leaders in Horeca CEE & CIS 2015, amelyen Közép-Kelet-Európa, a Baltikum, a FÁK-országok és a jugoszláv utódállamok vezető szakemberei vitatták meg a szakma aktuális kérdéseit.
Az esemény jó alkalmat adott arra, hogy a részvevők kicserélhessék tapasztalataikat az elmúlt évek vendéglátást meghatározó folyamatairól, eredményeiről, és megismerhessék egymás véleményét a térségben rejlő szakmai lehetőségeket illetően, képet kaphassanak a legújabb üzleti stratégiákról és trendekről.
A konferencia két munkanapján néhány előadás után a panelbeszélgetések részvevői kapták a főszerepet. A prezentációkban és a vitákban elhangzottakból néhány érdekességet ragadtunk ki olvasóinknak.
Matthias Koch, az osztrák szállodaszövetség elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évek szakmát érintő legnagyobb változásait a globalizáció hozta, ám a régió másfél évtizednyi késéssel jutott el a 21. századba. Olyan területeken például, mint a fenntarthatóság, messze állunk a nyugat-európai szinttől, bár sok a tartalékunk.
A turizmust is befolyásoló terrorfenyegetettség kapcsán komoly pozitívumként emelte ki, hogy Közép-Kelet-Európában nem érezni a „félelem szagát”.
Cui prodest
A jövőt illetően figyelmeztetett: a régió nem tartozik sem a Kelethez, sem a Nyugathoz. Nem a Nyugatot kell utánoznunk, mert ha olyan értékrendekhez akarunk igazodni, ami ott 10-15 éve volt követendő, akkor törvényszerűen mindig csak mögöttük maradhatunk. A megfelelő válaszokat, megoldásokat saját tradícióinkban kell keresnünk – a hagyományinknak kell új kontextusokat teremteni; meg kell mutatkoznunk a világnak, de nem sztereotípiákban megfogalmazva magunkat! Nyelvtanilag kis különbség, jelentésében óriási: nem egynek kell lenni a sok közül, hanem egynek a sok másik mellett.
A szakember aláhúzta: a kulcs a régiók speciális lehetőségeinek kihasználása lehet, ehhez viszont a civil társadalomnak kell megtennie azokat a lépéseket, amiket az állam nem tett meg az elmúlt 25 évben.
James Lomax, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának programfelelőse a hulladékgazdálkodás kérdésével foglalkozott. Elmondta, hogy a globális felmelegedésért okolható üvegházhatást előidőző gázok 7 százaléka az ételhulladékok bomlásakor keletkezik. Egy új gondolkodásmód kialakításában, így a hulladékcsökkentés mindenkit érintő feladatában óriási szerepe van a horeca szektornak. Végig kell gondolni a teendőket mind az ipar, mind a háztartások szintjén.
A szakma szintjén mindez a mezőgazdasági termelőkkel, beszállítókkal alakított együttműködés racionalizálását, a gyorsan romló élelmiszerek és a külsőleg kevésbé vonzó termékek felhasználásának átgondolt tervezését jelenti. A programfelelős kihangsúlyozta: egy szálloda számára a fenntarthatóság a jövőt jelentheti. Az is egyértelmű, hogy a szállodák környezettudatos beszállítói hasonló hozzáállást követelnek a szállodától is.
Elgondolkodtatók voltak a hozzászólók megjegyzései is. Például a promóciós koncepció is hatással van a fenntarthatóságra, mert a tapasztalatok szerint az akcióban vagy ajándékba adott ételek nem kis hányada a szemétben végzi, ahogyan a büféétkezéskor keletkező hulladék is sokkal több, mint az ültetett esetében.
Dávidok és Góliátok
Christian de Barrin, a szakma képviseletét Brüsszelben ellátó HOTREC elnöke érdekes statisztikákat hozott a horeca szektor gazdasági szerepéről Európában, és a sharing economy, azaz a közösségi gazdaság szerepéről az ágazatban. Beszámolt arról, hogy az Európai Unióban 1,8 millió kis- és középvállalkozás működik a vendéglátásban, ezek 91 százaléka 10 alkalmazottnál kevesebbnek ad munkát. A összesen 10 millió alkalmazott harmada szakképzetlen munkaerő, 20 százaléka 25 év alatti. AZ EU-ban 200 ezer szállodát tartanak számon.
A szálláskiadás területén az Airbnb a meghatározó közösségi szolgáltatás, lefedi a városok 50 százalékát. A turistáknak személyenként átlagosan 17 euró/éjszaka szállásdíj-megtakarítást hoz. Minthogy a magánszállások turisztikai hasznosítása világjelenség, egyre jelentősebb turisztikai trend, a HOTREC nem e tevékenység megszüntetésében, sokkal inkább szabályozásában érdekelt, és annak felelősséggel irányítottá, átláthatóvá, fenntarthatóvá tétele mellett áll ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Nyíregyházára és Varsányba látogatott az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije
Nyíregyháza és Varsány képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe, azaz…
Tovább olvasom >Kötöttfogású késbajnok – A nap videója
Egy „modern” thaiföldi gasztrosport bajnoka: mi lenne, ha a…
Tovább olvasom >