Magazin: Mindennapi kenyerüket
A közétkeztetésben az elmúlt évtizedben semmi nem változott – mondhatjuk egy sor iskolai, óvodai vagy éppen börtönkonyhán körülnézve. A közétkeztetés óriásit változott az elmúlt évtizedben – mondhatjuk számos munkahely, modern intézmény konyháját figyelve. Ma még szinte mindenki az anyagi korlátokkal van elfoglalva, de a táplálkozás-egészségügyi szempontokat már nem lehet erre hivatkozva átlépni!
Eddig nagy biznisz volt a gyermekétkeztetés, állítja iskolaigazgató interjúalanyunk, ezért érint most előnytelenül néhány közétkeztető céget az ÁNTSZ tavaly deklarált táplálkozás-egészségügyi ajánlása. Pedig a szakemberek többsége minden hibájával együtt is jónak és előremutatónak tartja a kezdetben nagy vitát kavaró javaslatot. Ezzel együtt érzékeltetik: főleg a gyerekek egészséges táplálkozásának megszervezése kíván minden érintettől odafigyelést, igényszint-változtatást, sőt, hatékonyabb gazdálkodást is.
Lehetne előremutató is
Ha meg akarjuk érteni a mára kialakult helyzetet, az elejéről kell kezdenünk.
A rendszerváltás után – magát megnevezni nem kívánó szakértőnk szerint – az „iparág” nagy cégek kezébe került, ami hibának bizonyult. A főzőkonyhák nagy hányadából tálalókonyhákat csináltak, ahová óriskonyhákból érkezik az ebéd. A nagy közétkeztető cégek némelyike még mindig ugyanazon az úton próbál haladni, mint 20 éve, a gyökeres változás helyett a hibákat javítgatva. A közbeszerzési szabályok minden racionalitásuk ellenére is gyakran gátolják a táplálkozás-egészségügyi szempontból járható megoldások alkalmazását.
A kicsik gyorsabban tudnak (tudnának) alkalmazkodni a helyzethez, többen rá is „mozdultak” a helyi termékekre, ami nemcsak valami trendekhez való alkalmazkodásként értékelhető, de ezzel egyrészt hazai termékek kerülnek a közétkeztetésbe, másrészt lehetőséget kap a helyi munkaerő. Hasonló okok miatt lenne érdemes a szakmának jó kapcsolatot kialakítani a terméktanácsokkal is.
Persze a megoldás nem ennyire egyszerű, hiszen sok helyen nincs is akkora helyi termelői kínálat, amivel el lehetne látni a konyhákat. A helyi munkaerőnek konkurenciát jelentenek a mostanában megjelent „ételgyárak”, amelyek – minden nemzetieskedés nélkül – ugyan elég jó minőségű és ízű, de nem magyar alapanyagból gyártanak konzervminőségű termékeket, amivel nem utolsósorban az étkezés sokszínűségét is akadályozzák.
A szomorúbbik oldal
Aki naponta találkozik a forráshiány miatti problémákkal, nem tudja csak üzleti szemmel nézni a helyzetet, ami az ország egyes szögleteiben egyre nehezebb. Az emberek szegénysége csak egy dolog – az áremeléseket sok helyen sem az önkormányzatok, sem az érintett vállalkozók nem tudják „követni” – állítja Pálházyné Sármány Csilla, az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Ami az alapanyagot illeti, ott tartunk, hogy a szezonális alapanyag nem jelent olcsó alternatívát; a zöldség és a gyümölcs nyáron is drága.
Akárhonnan nézzük: mind többször kell szembenézni a ténnyel, a közétkeztetés sok területen állami feladat, és a szociális ellátás pedig kényszerítő igény. És ha valakinek a jóllakás a prioritás, az nem foglalkozik olyasmivel, mint az ételek sótartalma.
Hol van valódi mozgás?
A szakma szempontjából az utóbbi néhány év legfontosabb, legtöbb szakembert megmozgató újdonsága kétségkívül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly kiadott táplálkozás-egészségügyi ajánlása volt a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátást nyújtó közétkeztetők számára. A közétkeztetésben érdekelt cégek vezetői gyorsan meg-, illetve felszólaltak, reakcióikban jobbára az intézkedés árnövelő hatásaira és az egyeztetések elmaradására hivatkoztak – talán emiatt is lehetett, hogy a média szenzációhajhászabb része nem az ajánlás céljait emelte ki híreiben, hanem a költségek lehetséges emelkedését. (folytatjuk)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >