Magazin: Megtakarítást és piacot is jelent a Kedvezményes Beszerzési Rendszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 07. 16. 12:43

Javítja a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességét az az együttműködési szerződés, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított VOSZ-BESZ Zrt. írt alá öt nagyvállalattal májusban. Az év második felében új szolgáltatókkal és új szolgáltatásokkal bővül a program, amely az FMCG-szektor számtalan cégének is komoly segítség lehet.

Szűcs Péter - vezérigazgató VOSZ-BESZ

A VOSZ-BESZ Zrt. által megvalósított Kedvezményes Beszerzési Rendszer (KBSZ) keretében vezető üzemanyag-, távközlési, energetikai és autóipari cégek vállalták, hogy a – rendszerhez csatlakozó – kis- és középvállalkozások számára alapvető termékeket és szolgáltatásokat biztosítanak az eddig csak nagyvállalatok számára elérhető kedvezményes áron.

A szerződést ünnepélyes keretek között írták alá az első partnerek: az MVM Partner Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft., a Shell Hungary Zrt. és a Gablini cég­csoport.

Túl a kedvezményeken

– Az év második felében további nagy szolgáltatók csatlakoznak a programhoz, például a gáz-, a bank- és a biztosítási szektorból, valamint a kiskereskedelemből – tudta meg lapunk Szűcs Pétertől,
a VOSZ-BESZ vezérigazgatójától, aki hozzátette: – A második félév még egy jelentős fejlesztést hoz.
A KBSZ-t igénybe vevő kis- és középvállalkozások nem csupán haszonélvezői lesznek a programnak, hanem egyben beszállítókká­ is válnak. Gyártott termékeiket a rendszer automatikusan összeveti a jelzett igényekkel, és összeköti a vevőt az eladókkal, egyben meg is versenyeztetve az ajánlatokat. Ez lesz a Lokális Beszállítói Rendszer.

A VOSZ-nál 2013 végéig 60 ezer csatla­kozóval számolnak a kkv-szektorból, és 38 milliárd forint megtakarítással.
A hosszabb távú tervek között pedig 2017-ig 150 ezer vállalkozás rendszerbe való becsatlakoztatása szerepel, illetve­ törekednek a program országhatárokon túlra való kiterjesztésére is.

A csatlakozás teljesen ingyenes, egy követelmény van: a VOSZ-tagság. Ez a „befektetés” (amely 18 000 Ft-tól indul) a számítások szerint csak a kedvezményes tarifákból néhány hónap alatt visszajön. A kkv-szektor „derékhadát” adó kisvállalkozásoknak ugyanis szolgáltatásonként akár 5-15 ezer forintos is lehet a havi megtakarítás.

Nagy segítség lehet az FMCG-szektornak is

Matus István - üzletfejlesztési igazgató

A VOSZ-BESZ-hez potenciálisan tartozó kis- és középvállalkozások óriási vásárlóerőt jelenthetnek, és a testreszabott ajánlatokkal azonnal megtérülő üzleti lehetőséget kínálhatnak az FMCG „szállítóknak” is. Az FMCG kapcsolattartója a programon belül Matus István, az Antra ID Kft. Business Development Directora, aki jelenleg a Metro Kereskedelmi Kft. megbízásából igyekszik segíteni a kezdeményezés népszerűsítésében, mint tanácsadó. Lapunknak adott nyilatkozatában­ kiemeli, hogy a VOSZ-BESZ megalakulása fontos esemény a magyar kkv-szektor számára, és egyben kiemelkedő lehetőség valamennyi gazdasági ágazatban működő szolgáltató- és gyártó vállalkozás részére.

– A szakmai karrierem az FMCG-szek­torhoz köt. Így számomra is fontos, hogy a több tízezer kis- és középvállalkozás versenyképessége javításának programjában ez a szektor is megjelenjen – beszél személyes motivációjáról.

Matus István szerint az üzleti élet valamennyi területén örömmel fogadják ezek a vállalkozások a kedvezményeket, de ezek közül is kiemelt jelentőségűnek tartja az alaptevékenységükkel összefüggő engedményeket.

– Termelővállalatok esetében az alapanyag-ellátást kedvező árakkal támogató, a kereskedelmi vállalatok esetében a vásárlók igényeit legjobban kielégítő ajánlatok számíthatnak jó fogadtatásra – mondja. – Természetesen a szállítói kínálatban megjelenhetnek az üzleti tevékenységet közvetve támogató termékek is, az irodaszerektől a takarítószerekig.

További információk a kedvezményes beszerzési rendszerről és a csatlakozás lehetőségeiről a http://vosz-besz.hu/ honlapon olvashatók.