Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai az áfa-törvény módosítására

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 04. 21. 07:13

Az áfáról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításának eredményeképpen a vendéglátásra vonatkozó áfakulcs két lépcsőben csökken, 2017. január 1-jétől 18%-ra, majd egy évvel később 5%-ra. Miután az áfakulcs csökkentése nem terjed ki valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, ezért a szabályozás a jelenlegi formájában komoly bérfeszültséget fog teremteni a vendéglátás területén, ahol a keresetek legalacsonyabbak közé tartoznak (a nemzetgazdasági átlag cca. 60 százaléka). Mindemellett a vendéglátóipari szolgáltatások sokszínűsége és összetettsége miatt számos esetben nehézséget jelent többek között az étkezőhelyi vendéglátás, a melegkonyhás vendéglátás, a rendezvényi étkeztetés és a munkahelyi étkeztetés egyértelmű lehatárolása, amely miatt a kedvezményes adómérték alkalmazása nehézségekbe ütközik a vendéglátóhelyek számára.

Annak érdekében, hogy a vendéglátásban a kedvezményes adómértéket érintő szabályozás egyszerűen értelmezhetővé és könnyen alkalmazhatóvá váljon, illetve az összes vendéglátó vállalkozásra egyformán érvényes legyen, az MVI a törvény alábbi módosítására tesz javaslatot.

l A vendéglátáshoz tartozó valamennyi szolgáltatásra vonatkozzon a kedvezményes adómérték, ideértve az SZJ szerinti étkezőhelyi vendéglátást, a bárokat, hasonló vendéglátást, a munkahelyi étkeztetést és a közétkeztetést.

l A vendéglátásban az ételforgalom mellett az összes alkoholmentes ital kerüljön a kedvezményes adómérték alá.

Kapcsolódó cikkeink