Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai az áfa-törvény módosítására
Az áfáról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításának eredményeképpen a vendéglátásra vonatkozó áfakulcs két lépcsőben csökken, 2017. január 1-jétől 18%-ra, majd egy évvel később 5%-ra. Miután az áfakulcs csökkentése nem terjed ki valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, ezért a szabályozás a jelenlegi formájában komoly bérfeszültséget fog teremteni a vendéglátás területén, ahol a keresetek legalacsonyabbak közé tartoznak (a nemzetgazdasági átlag cca. 60 százaléka). Mindemellett a vendéglátóipari szolgáltatások sokszínűsége és összetettsége miatt számos esetben nehézséget jelent többek között az étkezőhelyi vendéglátás, a melegkonyhás vendéglátás, a rendezvényi étkeztetés és a munkahelyi étkeztetés egyértelmű lehatárolása, amely miatt a kedvezményes adómérték alkalmazása nehézségekbe ütközik a vendéglátóhelyek számára.
Annak érdekében, hogy a vendéglátásban a kedvezményes adómértéket érintő szabályozás egyszerűen értelmezhetővé és könnyen alkalmazhatóvá váljon, illetve az összes vendéglátó vállalkozásra egyformán érvényes legyen, az MVI a törvény alábbi módosítására tesz javaslatot.
l A vendéglátáshoz tartozó valamennyi szolgáltatásra vonatkozzon a kedvezményes adómérték, ideértve az SZJ szerinti étkezőhelyi vendéglátást, a bárokat, hasonló vendéglátást, a munkahelyi étkeztetést és a közétkeztetést.
l A vendéglátásban az ételforgalom mellett az összes alkoholmentes ital kerüljön a kedvezményes adómérték alá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >