Magazin: Lyon tanulságai
Kovács László ipartestületi elnök rendhagyó tudósítása a Bocuse d’Or döntőjéről.
Nem túl jól indult az MVI számára a verseny, nem jött össze egy buszra való jelentkező a közös utazáshoz: Lyonig hosszú az út négy keréken! Így is sokan képviseltük az ipartestületet, többnyire repülővel eljutva a helyszínre. Ott aztán kapkodhattuk a fejünket; mindenhol zsúfoltság, szállást szerezni hónapokkal korábban lehet csak, belépőt a versenyre még nehezebb. A város megköszönheti Paul Bocuse-nek, hogy a gasztronómia fővárosának nevezik!
A csúcsgasztronómiát nem számítva az itteniek az étkeztetésben gyakran az egyszerűség hívei. Volt, hogy csak egy zsúfolt, főként helyiek látogatta bouchon-típusú étteremben kaptunk helyet, ami enyhén szólva is családias volt; nálunk az ÁNTSZ biztosan hosszú időre rájuk szállna. Persze ebből is lehetett tanulni!
Maga a döntő környezete olyan, mint egy óriási sportversenyé – a csarnok, a „közvetítés”, no meg a szurkolók is ezt az érzetet erősítették. Nem csoda, hogy mindenki lelkes volt; a magyarok is óriási ünneplést csaptak. Csapody Balázs (a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa – a szerk.) vezérszurkolói teljesítményét nem felejti el, aki látta.
A nézőtérről nem lehetett a versenyzők minden apró mozdulatát, esetleges hangulatváltozásait kivenni, így arról a bizonyos rossz sütőbeállításról a legtöbben mi is csak az újságokból értesültünk. Bárhogyan is történt, az eredmény óriási volt, úgy érzem, bekerültünk egy különleges „családba”. Azt is jó volt látni, hogy ezek a fiúk, bármelyik részéről jöttek is a világnak, mind alázattal viseltetnek a szakma iránt, és egymást is nagyon tisztelik.
Az utazás megerősített abban a meggyőződésemben, hogy itthon a fejekben is rendet kell tenni. Nem szabad kishitűnek lennünk, és nem kell szégyellnünk nemzeti specialitásainkat, különösen nem gulyásunkat. Azt is meg kellene mindenkinek értenie, hogy ez a szakma nem szólhat a széthúzásról, ami elronthatja a rólunk most kialakuló képet. A gasztronómiai körforgásban jelen kell lenni, ehhez pedig arra van szükség, hogy nyelvet tudó fiatal szakácsaink mind több helyen megjelenve képviseljék az országot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >