Magazin: Lassú zöldülés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 23. 07:16

A hulladékkezelésre vonatkozó jó gyakorlatok hazánkban is egyre inkább elterjednek, a kommunális hulladék és az FMCG-szektor hulladékgazdálkodásáról is elmondható, hogy egyre fontosabbá válik a tudatosság, a hulladék csökkentésének szándéka. Mi a következő lépés? A mai piacon lévő trendekről, igényekről kérdeztük a témában jártas szakembereket.

Hulladek130_opt

Egyre inkább elterjed hazánkban is az EU-s hulladékhierarchia, így hangsúlyt kap a megelőzés, az újrahasználat és az újrahasznosítás.


– Alapvetően elmondható, hogy a technológia fejlődése és a megújuló energia iránti igény növekedése alakítja a piacot. Egyre több a tudatos piaci szereplő, akik a hulladék teljes útját szeretnék kontrolláltan követni, emellett pedig a jogszabályi változások is nagyban hozzájárulnak a tudatosabb hulladékkezelés kialakításához – avat be Simon Anita, a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. cégcsoportigazgatója.

– Az élelmiszer-hulladék jellemzően elszállításra kerül, és vagy lerakón végzi, vagy pedig (állati eredetű melléktermék esetében) feldolgozóegységben. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az ár a legfontosabb tényező. A vállalatok beruházási hajlandósága jellemzően alacsony, illetve hiányzik az állami támogatások, pályázati források jelenléte, így a felhasználók nehezebb helyzetben vannak a környezetbarát technológiákra történő átállásban – tudjuk meg Czinger Eriktől, a JRK Waste Management Hungary Kft. országos igazgatójától.

Az állami szerepvállalás Damoklész kardjaként lebeg a szereplők feje felett.

– Ma már nem beszélhetünk biztos piacról a hulladékfeldolgozás terén. A piaci szereplők folyamatos tendereztetése és a bizonytalan jogi és gazdasági helyzet nem ad lehetőséget a hosszú távú tervezésre. A világpiaci hatások jelenleg negatívan befolyásolják a hulladékok értékét, ami pedig érzékenyen érinti a szereplők eredményeit – hangsúlyozza Höflinger Norbert, a HWD ­Recycling Kft. stratégiai igazgatója.

Legfontosabb szempont az újrahasznosítás

Az élelmiszer-hulladékkal, kifejezetten az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jogi szabályozás meglehetősen szigorodott az elmúlt években. Az ilyen jellegű hulladék tárolására, elszállítására és ártalmatlanítására nagy hangsúlyt kell fektetni, és számos előírásnak kell megfelelni, a személyi higiéniától kezdve a megfelelő megsemmisítésig. Az előállítóknak gondoskodni kell a hulladék, állati melléktermék biztonságos és rendszeres elszállításáról.

A lejárati időhöz közel kerülő, fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket az áruházak egyre több esetben karitatív célra ajánlják fel, így a még fogyasztható termék nem kerül feleslegesen a szemetesbe. Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas, lejárt szavatosságú élelmiszer esetében szigorú szabályozások vannak, a szektornak kötelezettsége, hogy a hulladékait az előírásoknak megfelelően elhelyezze, illetve megfelelően szelektálja. – Az ilyen jellegű hulladékokat környezetvédelmi cégcsoportunk elszállítja, így biogáz előállítására alkalmas alapanyag készül belőle, a folyamat végén ebből villamos és hőenergia termelhető. Cégcsoportunk évente több mint 30 000 tonna hulladék kezelését biztosítja, ami kb. 20 000 háztartás CO2-kibocsátását mentesítette – tájékoztat Simon Anita.

Magyarországon jelenleg bevezetés alatt áll a GreenGood technológia, amelynek célja az élelmiszer-hulladék helyszínen történő ártalmatlanítása mindössze 24 óra alatt.

– A telepítéssel, valamint beüzemeléssel járó feladatok elvégzésében cégünk tanácsadóként is segítséget nyújt, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a felhasználás. A technológia megfelel a jelenleg hatályban lévő magyar, valamint EU-s jogszabályoknak, előírásoknak. Ez a megoldás egy teljesen új lehetőséget jelent az élelmiszer-hulladék gyors, környezetbarát és gazdaságos ártalmatlanítására – mondja Czinger Erik.

A hűtőberendezések üzemeltetőire a tavaly megjelent F-Gáz rendelet ró jelentős terheket. A rendelet mindenkire vonatkozik, aki olyan hűtőberendezéssel rendelkezik, amelyben a hűtőközeg CO2-egyenértéke meghaladja az 5 tonnát, de egy egyszerű irodai klíma beszerelését is engedélyekhez köti. Ebből következően a hulladékká vált berendezések szakszerű kezelése is bonyolultabb lett.

A kommunális hulladék vonatkozásában szintén történtek szemléletváltást ösztönző lépések. Az új, 2013-tól hatályba lépett hulladékgazdálkodási törvény célja, hogy a keletkezett hulladékból egyre kevesebb kerüljön a hulladéklerakókba, -égetőkbe, az újrahasznosítható hulladék nagyobb mértékben hasznosulhasson. Ezen túl a hulladéklerakók méretét is próbálják csökkenteni, a megújuló megoldások lehetőségeit növelni. Az FMCG-szektor hulladékgazdálkodásáról is elmondható, hogy egyre fontosabb a cégeknek és a vásárlóknak is a tudatosság, a hulladék csökkentésének szándéka.

Még gyerekcipőben jár a környezettudatosság

A piacon egyre nagyobb szükség van a komplex szolgáltatásokra, és ezt a piaci szereplők el is várják.

– Napjainkban a „klasszikus” hulladékfelvásárlás és -szállítás már kevés. Tanácsokat várnak el tőlünk a megrendelők, és folyamatos kommunikációt. Mi ebben is igyekszünk utat mutatni partnereinknek. Keressük a legújabb hasznosítási technológiákat, hasznosító partnereket, és azon dolgozunk, hogy partnereink hulladékaiból a legtöbbet hozzuk ki. Ez pedig azt eredményezi, hogy a velünk szerződött cégek folyamatosan egyre többet profitálnak a hulladékaikból is, hiszen azok több mint 98%-os arányban hasznosításra kerülnek, és minimális az, ami a hulladéklerakóban végzi – fejti ki tapasztalatát a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója.

A szektorban olyan környezetvédelmi, hulladékkezelő cégekkel szeretnek dolgozni, melyek széles portfólióval rendelkeznek, és komplex szolgáltatást tudnak nyújtani – ez felgyorsítja a folyamatokat is, illetve a már kialakult stabil együttműködéssel garantált, hogy megoldott a hulladék elszállítása. Megfigyelhető, hogy nő az igény a jogszerűen, követhetően és felelősen működő szolgáltatók iránt.

– Környezetvédelmi cégcsoportunk két tagja, a Biofilter Zrt. és a Greenpro Zrt. kooperációban, együttesen tudnak eleget tenni a felmerülő igényeknek a szerves hulladék elszállításával, feldolgozásával kapcsolatban. Cégcsoportunk környezetvédelmi elköteleződése miatt például kiemelten fontos számunkra, hogy partnereinket tájékoztassuk arról, hogy az általuk leadott szerves hulladékok 100%-ban újrahasznosulnak – emeli ki a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. cégcsoport igazgatója.

A JRK Waste Management Hungary Kft.-nél úgy látják, Magyarországon a pazarlás ellen számos kampány és figyelemfelhívó tevékenység valósult meg, viszont még gyerekcipőben jár a vállalatok ezzel összefüggő működése és hozzáállása.

– Szerencsére vannak pozitív példák is, ilyen lehet az Unilever, mivel a gyárakból és raktárakból semmilyen hulladékot nem küldenek hulladéklerakóba. A körkörös gazdaság fogalma is egyre elterjedtebbé válik. Ennek a legfőbb célja az újrahasznosítás, újrafelhasználás, valamint a megújuló energia fogyasztása – mondja a vállalat országos igazgatója.

Kívül-belül zöld vállalat

A Biofilter Környezetvédelmi Zrt. elköteleződése, hogy minél szélesebb szolgáltatási palettát nyújtson partnereinek, akikkel együtt tudnak lépni a fenntarthatóság irányába.

– A vendéglátóegységek számára a használt sütőolaj és az ételhulladék elszállítását biztosítjuk a Biofilter Zrt. részéről, ezen túl a konyhák számára étolaj-értékesítéssel is foglalkozunk. A Greenpro Zrt. szakemberei pedig a lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek elszállításának specialistái, fő tevékenységi körük még a zsír- és olajfogó-tisztítás. A cégcsoport által begyűjtött használt sütőolajból biodízel, míg az élelmiszer-hulladékból 100%-ban biogáz lesz – avat be Simon Anita. – Pozitívnak érzékeljük a hazai cégek szemléletbeli változását. Nemcsak jogszabályi kötelezettségének szeretne eleget tenni a szektor, a környezet védelme is fontos értékké vált. Egyre több az olyan cég, amely a cégcsoportunk hitvallásához hasonlóan azt vallja, hogy a hulladék nem probléma, hanem inspiráló lehetőség.

A vállalatnál 2011-ben jelentős döntést hoztak, amikor a Biofilter Zrt. és a Greenpro Zrt. névelődje, az LTV Trans Zrt. közös cégcsoporttá alakult, hogy jobban, hatékonyabban tudjon reagálni a komplex piaci igényekre, teljes körű hulladékszolgáltatást tudjon nyújtani partereinek.

– Jövőbeli célunk, hogy partnereinket tovább segítsük az aktív környezettudatos szemléletben. Környezetvédelmi cégcsoportként elsődleges szempontunk, hogy kívül-belül zöldek legyünk, így természetesen mi is megújuló megoldásokat tervezünk bevezetni – mondja a cégcsoport igazgatója.

A legjobb reklám az elégedett ügyfél

A HWD Recycling Kft. komplex szolgáltatással áll az FMCG-szektor rendelkezésére.

– Átvilágítjuk a cégek hulladékkezelési rendszerét, és ha kell, segítünk megkeresni azokat a pontokat, ahol az több bevételt is termelhetne számukra. Valljuk, hogy a hulladék érték, és ha megfelelően kezelik, profitot is termelhet. Jelenleg az ipari hűtő- és klímaberendezések hulladékkezelése a legnépszerűbb, de töretlen az elektronikai hulladékok átvétele iránti igény is. Örömmel látjuk, hogy folyamatosan emelkedik azon megkeresések száma, amelyekben komplex hulladékkezelésre vagy ilyen rendszer kiépítésére kérnek fel minket. Emellett természetesen minden megkeresést igyekszünk kielégíteni, és ha mi nem tudjuk megoldani, megkeressük stratégai partnereink közül a legjobbat. Nem utasítunk el bármilyen aprónak vélt megkeresést sem – hangsúlyozza Höflinger Norbert.

A cég eddigi 9 éve a folyamatos fejlesztésekről szólt, és ez a jövőben is folytatódni fog. Legújabb tervük a defektes non-food és a vegyes műanyag hulladékok hatékony válogatásának és hasznosításának megoldása.

– Folyamatosan fejlesztjük átvételi katalógusunkat, amelyet nyomtatott és online (www.e-hulladek.hu) formában is partnereink rendelkezésére bocsátunk. Ezenkívül videóink vannak a YouTube-on, és igyekszünk a Facebook-oldalunkat is rendszeresen frissíteni. Természetesen weboldalunk az új idők szavának megfelelően mobilon és tableten is fut – egészíti ki a stratégiai igazgató.

Fejlesztések az ügyfelek igényei szerint

A JRK Waste Management Hungary Kft. elsősorban az elektromos komposztáló használatára hívja fel a figyelmet.

– Ennek segítségével nemcsak a keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége csökken közel 90%-kal, hanem minimalizálódik az elszállítási gyakoriság is, aminek több közvetett pozitív hatása is van. Amennyiben valaki „zöldebb” működésben, környezetbarát technológiák bevezetésén gondolkodik, úgy ez egy nagy lépés lehet. A működtetése rendkívül egyszerű, és mindenben megfelel a hatályos hatósági előírásoknak is – idézi fel Czinger Erik.

Elektromos komposztálóból hétféle méretű berendezés érhető el a piacon, amelyek közül a GG02 komposztáló a legnépszerűbb, mivel naponta akár 5,5 kg hulladékot is képes feldolgozni. A legnagyobb berendezés 1,5 tonna élelmiszer-hulladékot semmisít meg mindössze 24 óra alatt.

– Jelenleg fejlesztést, szolgáltatásbővítést nem tervezünk, de az ügyfelek visszajelzései alapján folyamatosan igyekszünk tökéletesíteni a működésünket, termékeinket és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is – teszi hozzá az országos igazgató.

A vállalatnál, amennyire a működési keretek engedik, szívesen kipróbálnak újdonságokat. Az elektromos komposztálási technológia bevezetésének apropóján részt vettek a Sirha Budapest 2016 kiállításon is, ahol igyekeztek kreatív eszközökkel felhívni a figyelmet az élelmiszer- és konyhai hulladék problémájára, valamint annak megoldására az általuk képviselt technológiával.

Kapcsolódó cikkeink