Magazin: Kemény és hosszú feladat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 24. 08:02

Kemény fába készül vágni fejszéjét Takács Gábor, a Sága Foods informatikai vezetője: a húszéves vállalatirányítási rendszert tervezik lecserélni. Az informatikai vezető fontos trendnek tartja többek között a big datát is.

 Takács Gábor informatikai vezető Sága Foods


Takács Gábor
informatikai vezető
Sága Foods

Mi a gond a meglévő rendszerrel?

– A meglévő rendszerünk is jól végzi a feladatát, de eljárt felette az idő. A húsz éve bevezetett megoldásnak már nincs gyártói támogatása, a rendszer működtetéséhez szükséges hardver- és szakember-erőforrások is drágák. Szeretnénk egy modern, rugalmas, skálázható rendszert bevezetni, melyet költséghatékony módon tudnunk majd működtetni. Kemény és hosszú feladat lesz, belátom, de neki kell fognunk.

– Melyik IT-technológiát kíséri figyelemmel?

– Több ilyen technológia is van: az egyik a felhőalapú elosztott erőforrás lehetősége. Vannak területeink, ahol már használunk is ilyen szolgáltatásokat, de a jövőben is érdeklődéssel tekintünk rájuk, hiszen ez a technológia egy olyan infrastrukturális alapot tud nyújtani, mely gyorsan, beruházás igénye nélkül juttat előnyökhöz.

A másik technológia a big data, mely komoly üzleti előnyökhöz juttatja a vállalatokat. A strukturált adatainkra már építettünk egy adattárházat, és az ezen alapuló, naprakész elemzéseket a termékek gyártásában és az értékesítésben is használják a vezetőink. A strukturálatlan adatokkal még nem foglalkoztunk, de a bennük rejlő információkra is kíváncsiak vagyunk. A harmadik terület pedig azok a technológiák, melyek a vállalat ügyfélközpontúságát növelik, a kiszolgálás minőségét javítják – legyen az akár egy CRM-rendszer vagy kommunikációs platform. A cél, hogy eljusson hozzánk ügyfeleink visszajelzése, és azonnal tudjunk reagálni.

– Mit tekint fő feladatának IT-szakmai vezetőként?

– Azt, hogy a munkatársaink ismerjék a vállalati folyamatokat, nem csak azokat, melyeket a mindennapi munkájuk során használnak. Az informatikai rendszerek e folyamatok mentén épülnek fel. Ha a kollégák ismerik a folyamatokat, könnyebb lesz a rendszereket használni akkor is, ha a megszokott folyamatoktól eltérő, rendkívüli esettel találkoznak.

Kapcsolódó cikkeink