Magazin: Kalla Kálmán, a Gundel-díj 2014-e kitüntetettje
November végén ünnepelt a vendéglátó szakma – a Magyarság Házában tartott éves gálavacsora keretei között először adták át a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított Gundel Károly-díjat.
A díjat idén Kalla Kálmán és Hamvas Zoltán vehette át, valamint posztumusz elismerést kapott dr. Draveczky Balázs.
– Az MKVM-ben tartott sajtótájékoztatón tudtam meg, hogy én vagyok a Gundel-díj egyik kitüntetettje, de az előzményekből persze sejtettem valamit. Sümegprága, ahol egyetlen asztallal fogadok még vendégeket, messze van Budapesttől, azaz nem vagyok igazán naprakész a szakmai eseményeket illetően; az is csak a rendezvényen lett világos előttem, hogy a díj nincs közvetlen összefüggésben a Gundelben eltöltött 15 évemmel.
Kellemes meglepetés volt tehát a kitüntetés, jóleső, megható érzés! Nyolc éve nyugdíjban vagyok, némi túlzással azt is gondolhatnám, hogy már el is felejtettek!
A ma Magyarországon kiosztott szakmai elismerések kissé talán devalválódtak azáltal, hogy túl egyszerűen lehet azokat megszerezni. Már fiatalon is lehet valaki mesterszakács, pedig az én értékrendem szerint az igazi mesterszakács Eigen Egon volt, akire mindannyian felnézhettünk. Eddig, ha azt kérdezték, melyik sikeremre vagyok a legbüszkébb, a svájci Európa-díjat neveztem meg. A Gundel-díj attól jelentős, hogy a szakma egészétől kaptam. Bízom benne, hogy értéke a jövőben csak nő, és remélem, hogy rövid időn belül büszkén azt mondhatom: ez számomra a legfontosabb kitüntetés.
Jó helyre került a díj Hamvas Zolinál is, aki, azt hiszem, igencsak megdolgozott érte, nagyon komoly eredményeket ért el eddigi pályafutása alatt, és további nagy lehetőségek állnak még előtte. A díjat posztumusz elnyerő dr. Draveczky Balázs rendkívüli egyéniség volt, a vendéglátás két lábon járó lexikona, akire azért is hálásan emlékezem, mert a Gundel újranyitásakor felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtott.
Várom, kik lesznek a jövő év díjazottjai – én magam nem mernék ítélkezni, hiszen jószerével csak az újságból tudom már, mi történik a magyar vendéglátásban. Igyekszem sokat olvasni, és azt azért itthon is érzékelem, hogy óriásit változott a szakma. Számos jó teljesítménynek örülhetünk, de van sok minden, amivel nem tudok azonosulni. Meggyőződésem, hogy a magyar konyha alapjaiba nem lehet és nem is kell túl mélyen belenyúlni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >