Kalandozások az ízek végtelen tengerén

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 27. 08:01

Az utóbbi évek rekorderedményeit produkáló 2015-ös év után idén nemcsak a teljes élelmiszer-kiskereskedelem forgalmában, hanem a gyümölcsléeladások tekintetében is drasztikusan csökkent a forgalomnövekedés dinamikája. Ez a teljesítmény nemcsak a teljes gyümölcslépiacon tapasztalható 5%-os átlagár-növekedésnek, hanem a hazai gazdaságban az idei első félévben tapasztalt makrogazdasági hatásoknak is köszönhető.

PT_Gyumle76_opt

A tavalyi év kiemelkedően pozitív trendjeihez képest idén egy kisebb megtorpanás tapasztalható a hazai gyümölcslépiacon. 2016 első félévében a Nielsen kiskereskedelmi forgalmi adatai alapján a teljes gyümölcslépiac mennyiségben mindössze 1,2%-kal tudott növekedni 2015. év azonos időszakához képest, míg értékben ez a növekedés 6%-os.


– A trendtörés egyik oka, hogy a korábbi évek egyik legdinamikusabban növekvő szegmensében, a 100%-os dzsúsz kategóriájában 2016 első felében mennyiségben stagnálás volt tapasztalható, míg értékben mindössze 2,4%-os növekedést láthatunk – avat be Bogár Balázs, a Sió-­Eckes Kft. trade marketing managere.

Az idei nyár hűvösebb volt, mint a tavalyi, ami viszont kedvezett a gyümölcsléeladásnak. Nagy hőségben az emberek több vizet fogyasztanak, idén az időjárás a gyümölcslevek eladását támogatta.

– A gyümölcslevekhez felhasznált alapanyagok ára jelentősen megnőtt a világpiacon a tavalyi évhez képest, ezért a gyártók többsége áremelésre kényszerült az idei évben – egészíti ki Bányi Kata, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. trade marketing igazgatója.

A Dr. Steinberger italokat forgalmazó Rivan-Nova Kft.-nél úgy látják, ma Magyarországon trendi foglalkozni az egészséges életmóddal, és azon belül az egészséges táplálkozással. Ez elsősorban a városi értelmiségi dolgozó nőkre igaz. Ez jelentősen segíti eladásaikat, növekvő forgalmukat.

Egyre kedveltebbek a kevert ízek

Csomagolás tekintetében a korábbi évek trendjeihez képest nem tapasztalható változás, továbbra is a karton-, illetve PET-kiszerelések jelentik mennyiségben a hazai gyümölcslépiac 98%-át.

A Maspex Olympos Kft. Topjoy terméke az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a gyümölcslépiacon: mennyiségben és értékben is több mint duplájára nőtt a piacrésze az elmúlt évben az azt megelőzőhöz képest.

– A növekedéshez hozzájárult mind a 0,25 literes üveges termékcsaládunk növekedése, mind a 0,4 literes PET-palackos és 1 literes kartonos kiszerelésű Fruits of the World termékcsaládunk bevezetése, illetve a stabil fogyasztóréteggel rendelkező 1 literes kartonos kiszerelésű paradicsomlevek is – jegyzi meg Cholnoky Anna, a Maspex Olympos Kft. brand managere.

Az idei évben a nektár- és gyümölcslészegmensek növekedésével párhuzamosan a gyümölcsitalok részaránya csökkent a gyümölcstartalmú italok piacán belül.

– A hagyományos ízek (pl. narancs, alma) továbbra is meghatározóak a piacon, azonban a kevert ízek növekedése kiemelkedő – fejti ki Bányi Kata.

A Biofidelt gyártó Fidel Kft. az ízeket tekintve mindenkinek igyekszik kedvére tenni.

– A 100% bioalma és alma-meggylé a gyerekek nagy kedvence, míg az alma-piros ribizlilé az uraké. A hölgyek és egészségtudatos vásárlóink választása az esetek nagy részében, jótékony hatásaik okán az alma-bodza és az alma-fekete ribizli levekre esik – mondja Farkas Judit, a Fidel Kft. értékesítési és marketingigazgatója.

A Pfanner márka hagyományosan erős a nagy, 2 literes kiszerelésű termékekben.

– Az utóbbi időszakban nem tapasztaltunk változást, a fogyasztók továbbra is szívesen választják a nagy kiszerelésű, prémium termékeket – avat be Csorba Balázs, az In-Food 2000 Kft. értékesítési igazgatója.

A Rivan-Nova Kft. tapasztalatai szerint egyre közkedveltebb a vásárlók körében a többfajta termék egy dobozban történő árusítása.

– Az 5 Napos Fitness Programunk igazi sláger termék lett, most már több éve, a legnépszerűbb termékünk – tudjuk meg Hajdú Pétertől, a vállalat ügyvezető igazgatójától.

Megtört a PL lendülete

A Siónál úgy látják, hogy az eladási trendek tekintetében nincs változás, a gyümölcsléforgalom felét a hipermarket és diszkont csatornákban értékesítik. Hosszú idő után a 2016-os év első fele az, amikor tapasztalataik szerint a saját márkás termékek növekedésében törés állt be, és mind mennyiségi, mind értékbeli piacrészük csökkent. Mindemellett abszolút számok tekintetében is csak értékben tapasztalható 3%-os növekedés, míg mennyiségben 1%-kal csökkent a forgalmuk az előző év azonos időszakához képest.

– Továbbra is a modern kereskedelmi csatornák aránya a legmagasabb a gyümölcsléeladások vonatkozásában, súlyuk az idei évben kis mértékben nőtt is. A kereskedelmi márkák a mi meglátásunk szerint még erősödnek, többek között a diszkont csatorna dinamikus fejlődésének köszönhetően – mondja Bányi Kata.

– A nagyobb láncokkal történő egyeztetés során mindig felteszik a kérdést, hogy saját márkás termékként szóba jöhet-e termékeink forgalmazása. Nehéz olyan designt alkotni, amely minden továbbértékesítő egység profiljába beleillik, így ettől mi nem szoktunk elzárkózni. Fontos azonban arra is figyelni, hogy ugyanazon termék ne legyen túl sok átdobozolásban megtalálható, ugyanis ezzel veszíthet a márka az értékéből – hangsúlyozza Farkas Judit.

Fontos a pozitív márkaélmény

A Coca-Cola az idei évben is több újdonsággal jelentkezett.

– Kutatásaink alapján a mindennapi étkezésekhez, rágcsálnivalók mellé a fogyasztók a közepes gyümölcstartalmú italokat keresik, erre az igényre reagálva vezettük be 2016 májusától új, 20–51 százalékos gyümölcstartalommal rendelkező, kedvező árkategóriájú Cappy termékeinket 5 kedvelt ízben: narancs, barack, alma, meggy és fekete ribizli – informálja lapunkat Bányi Kata.

A horeca csatornában hagyományosnak számító 0,2 literes üveges Cappy terméküket a fogyasztói igényekre reagálva 0,25 literesre cserélték, és egy új, a márka arculatának megfelelő üvegben kínálják fogyasztóiknak, továbbra is 11 ízben.

A vállalat ATL- es BTL-eszközökkel támogatja és építi a Cappy márkát. Az üzenet: „Cappy. Megtölti a napjaid. Egy pohár Cappyvel több hozható ki a napból, mert rost- és ásványianyag-tartalma feltölt élettel. Minden nap.”

– Folyamatosan keressük azokat az új eszközöket és helyeket, ahol a fogyasztó/vásárló a megfelelő kontextusban, így például a digitális és közösségi médiatérben is találkozhat a termékünkkel/márkánkkal. A kommunikációs csatornákat is ennek megfelelően választjuk meg. Igyekszünk egyensúlyt tartani az ATL és BTL között, mert fontosnak tartjuk, hogy minél több vásárlónak legyen pozitív márkaélménye – emeli ki a trade marketing igazgató.

A vállalat a márkaépítésre fókuszál, és az ezt segítő eszközök vannak túlsúlyban, de jelen vannak a szokásos árpromóciók, különleges ajánlatok is, amelyek az azonnali kipróbálást támogatják.

Gyümölcsök egyenesen a gazdáktól

– Büszkék vagyunk rá, hogy a SIÓ Frissen Préselt almárka a kategória zászlóshajója, és az utóbbi években piacra lépő új szereplők ellenére is 2016 első félévében – az előző év azonos időszakához képest mennyiségben 25%-kal, értékben pedig 24%-kal tudtuk növelni forgalmunkat, ezzel is tovább építve a nem sűrítményből készült gyümölcslevek piacát – mondja Bogár Balázs.

A Sió-Eckes Kft.-nél törekednek arra, hogy mind ATL-, mind instore-eszközökön a gazdáik saját régiójukban jelenjenek meg a fogyasztók előtt.

Az áprilisi SIÓ CitrusFriss almárka sikeres bevezetése is jól példázza, hogy a Sió újdonságainál folyamatosan törekszik arra, hogy a hazai fogyasztók számára a lehető legjobb termékeket vezessék be, melyeket többkörös termékfejlesztés és országosan reprezentatív kutatásokon keresztül érnek el.

Idén szeptembertől pedig a kereskedők és a fogyasztók egyre több piros kupakos SIÓ dobozzal találkozhatnak a boltok polcain. A termékekkel a vállalat az októbertől decemberig tartó kampányuk keretén belül, a PirosOrr Bohócdoktorokat támogatja.

Frissen préselt nedű

A Rauch Hungária márkái a gyümölcslépiacon a Happy Day, a Bravo, a Yippy, valamint az idei év újdonsága, a Rauch Fresh.

A magas gyümölcstartalmú kategóriákban (dzsúsz és nektár) nagy hangsúlyt fektetnek a Happy Day márka építésére, támogatására.

A prémium gyümölcslevek piacán idén egy új kategóriát teremtettek a Rauch Fresh termékcsaláddal. A Rauch Fresh gyümölcslevek nem koncentrátumból, 100% gyümölcstartalommal, frissen préselt eljárással készülnek, és ezért a gyártás után folyamatos hűtött logisztikát igényelnek.

Jelenleg 3 ízben elérhető a Rauch Fresh termékcsalád: 100% narancs, 100% alma-szőlő-málna, és 100% narancs-mangó-répa ízekben; és átlátszó, 0,8 literes, egyedi, vonzó, elegáns PET palackformában kerül a boltok hűtött polcaira – mutatja be az újdonságot Kun Melinda a Rauch Hungária termékmenedzsere.

A kekszpiacra is belép a Kubu

A Maspex Olympos Kft. három termékcsaláddal, a Topjoyjal, az Olymposszal és a Kubuval van jelen a hazai gyümölcslépiacon. A Topjoy ízei közül a 2015-ös év slágere egyértelműen a kaktusz íz volt. Ez a trend idén is folytatódik.

– A márkaportfólióból főként a különleges ízeket preferálják a fogyasztóink. Az idei szezonra is készültünk újdonsággal: kis üveges kiszerelésben a fekete színű sárkánygyümölcs, illetve a kifejezetten nyári íz, az eper-ananász kerültek tavasszal a polcokra, és portfólión belül azonnal a top ízek közé ugrottak – avat be Cholnoky Anna.

Az Olympos márka továbbra is a 2. számú márka a PET-palackos kiszerelésű gyümölcsitalok piacán a kiskereskedelmi forgalomban.

– Idei újdonságunk, az Olympos Mediterrán termékcsalád tavasztól kapható a boltokban, 4 különleges ízben: alma-szőlő-kékszőlő, alma-kiwi-lime, grapefruit-narancs-citrom, alma-mangó-csillaggyümölcs. Az Olympos Light termékeink hozzáadott cukor nélkül készülnek, így tökéletesen passzolhatnak egy diétás étrendbe – tudjuk meg a brand managertől.

A kategóriájában piacvezető Kubu gyerekital idei egyik újdonsága a januárban bevezetett 100%-os almalé, amellyel a magas gyümölcstartalmú, hozzáadott cukor nélküli termékeket preferáló fogyasztókat, illetve az egészségtudatos szülőket szeretnék megszólítani.

– Őszi újdonságunk a Kubu Play különleges kiadása 1 literes kartondobozban, hogy az egész család élvezhesse a gyerekek kedvenc üdítőjét. A termék 25%-os gyümölcstartalommal, alma-őszibarack és alma-eper ízekben kapható – mondja Várkonyi Vilmos, group brand manager.

Szeptembertől a Kubu márka az italok mellett édes kekszeket is kínál a gyerekeknek, egy izgalmas portfólióval belépve a kekszpiacra.

Folyamatos újítások

Az In-Food 2000 Kft. által forgalmazott Pfanner márka termékeinek eladása az elmúlt hónapokban jelentős mértékben nőtt. Ezen belül húzótermékek a magas gyümölcslétartalmú gyümölcslevek. A Pfanner márkától a fogyasztók megszokhatták, hogy folyamatos újításokkal, fejlesztésekkel jelentkezik.

– A Pfanner termékek stabil, megbízhatóan prémium minősége a márka egyik legfontosabb üzenete. Általában eladáshelyi, BTL-megoldásokkal dolgozunk, amelyek bizonyítottan hatékony választások a termék esetében – húzza alá Csorba Balázs.

Ritka ízkombinációk

A Fidel Kft.-nek 2016 az első éve a piacon saját feldolgozású gyümölcslevekkel. Kétféle termékcsoporttal foglalkoznak: 100%-os frissen préselt biogyümölcslevekkel, és bioaszalványokkal. Idén a gyümölcsleveikre koncentráltak jobban.

A vállalat a következő évben tesz egy lépést a kisebb kiszerelés irányába is.

– Designunkban nagyobb hangsúlyt fog kapni az ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcs jótékony hatásainak bemutatása, és limitált mennyiségben újabb ízekkel is szeretnénk kedveskedni egy-egy szezonban. Gyümölcsleveink alaptulajdonságai mellett, mint hogy nincs bennük hozzáadott cukor és adalékanyag sem, nem tartalmaznak hozzáadott vizet, valamint nem koncentrátumból készülnek. Külön kiemelném az egyedi arányokat, amellyel dolgozunk, vegyes leveink 30%-ban tartalmazzák a plusz gyümölcslevet, ami hatalmas ritkaságnak számít – mondja Farkas Judit.

A saját ökológiai gazdálkodásból származó alma-piros ribizli, alma-bodza és alma-fekete ribizli ma még ritkán fellelhető ízkombinációk, amelyek szintén kiemelik a vállalatot a tömegből.

2017-es marketingstratégiájukban nagyobb szerepet fog kapni a saját honlapjuk és a social media használata.

Kísérletezés újdonságokkal

A Dr. Steinberger italokat forgalmazó Rivan-Nova Kft.-nek az elmúlt években, és idén is markánsan nőttek az eladásai, 15-16%-os növekedéseket értek el.

– A marketingüzenettel viszonylag könnyű dolgunk van, mert elég csak annyit mondanunk, táplálkozz egészségesen, és figyelj a prevencióra. Termékeinket sokan fogyasztják valamilyen betegség miatt is, de ezen a területen nagyon szigorú a szabályozása a kommunikációs lehetőségnek, ezért ezt kénytelenek vagyunk mellőzni, illetve csak a törvényeknek megfelelően kommunikálunk – tájékoztat Hajdú Péter.

A Dr. Steinberger márka ismertsége nagyon erős a vállalat számára fontos piaci szegmensen belül, ezért nincs szükség eladásösztönző eszközök használatára. Alkalomszerűen megjelennek TV-ben, vagy a Facebookon különböző nyereményjátékokkal. Újdonságot jelentett idén tavasszal, hogy a márka hagyományos image-reklámfilmmel jelent meg a televízióban.

Kapcsolódó cikkeink