Magazin: Józan célok mentén

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 25. 07:36

Kovács Lászlót, az MVI elnökét tavaly év végén Pro Turismo díjjal tüntették ki, ennek kapcsán kérdeztük motivációiról és a szakma helyzetéről.

MVI logo_opt

Mit jelent Önnek a Pro Turismo díj?

– Nagy presztízsű, fontos díjat, az egyetlen állami szakmai elismerést. Ezzel azt akarom mondani, hogy ez az egyedüli olyan kitüntetés, ami az intézményi irányításában kissé mostohán kezelt vendéglátás területén a szakma irányításáért, társadalmi munkáért adható.

Úgy érzem, egy érdekvédelmi szervezet vezetéséért nem kellene díjat kapnom – meg is történt már, hogy nekem ítélt díjat visszautasítottam – de ennek az elismerésnek nagyon örültem. Ennél már csak akkor lennék boldogabb, ha külön a vendéglátásnak is lenne állami díja, mégpedig a Pro Turismóval egyenértékű, hiszen nagyon sokan megérdemelnék. Nem véletlenül ismétlem szinte mantraként: a vendéglátás létezik turizmus nélkül, de a turizmus nem létezik vendéglátás nélkül.

Milyen társadalmi munkát végez az MVI-n kívül?

– Erős bennem a kompetenciaigény, hogy ismerjem a területet, ahol vállalkozói munkámat végzem. 11 szakmai szervezet tagja vagyok, a legtöbb közülük érdekvédelmi tevékenységgel foglalkozik, és bár magától értetődően az MVI-ben vagyok a legaktívabb, a munkát máshol sem utasítom vissza. Ahogy mindig is tettem, amióta az eszemet tudom, ezután sem tudom képzelni, hogy ne foglalkozzak társadalmi munkával.

Ha meghatározok magamnak egy célt, egy feladatot, attól nem tágítok, újra és újra előveszem a témát, és gyorsan vagy lassabban, de gyakran célba érek. Az MVI elmúlt évekbeli eredményei kézzelfoghatók; logikus, ésszerű elvek mentén dolgozunk, a javaslataink józanságáról rendszerint sikerül meggyőznünk a hatóságokat. A velük való kapcsolatépítést ugyanúgy kiemelt feladatként kezelem, mint a szakmai képzés problémáinak enyhítését.

Lelkesedni tudok a fontos projektekért – most ilyen például az Bocuse d’Or európai selejtező hazai megrendezése, amely remélem, jól fogja szolgálni a hazai vendéglátás elismertségét, minőségének javulását. //

Kapcsolódó cikkeink