Magazin: Fesztiválévad

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 27. 10:25

Könnyű ott télen sörfesztivált rendezni, ahol vannak testes téli, karácsonyi sörök – kesergett nemrégiben egy ismert sörblogger –, ám igazából az itthoni választékot illetően neki is egyre kevesebb oka lehet panaszra. Nálunk a sörfesztiválok évszaka a nyár; a főzdék ésszerűen a szezon elején próbálnak kedvet csinálni újdonságaikhoz vagy éppen jól bevált fajtáikhoz.

sör

A sörválaszték bővülése mellett a másik jó hír az, hogy már nemcsak Budapesten lehet jókat sörfesztiválozni: az ismert „márkák” mind több vidéki nagyvárosunkban is tömegeket vonzanak. Kis elemzésünkben mi azonban ezúttal a fővárosnál maradunk. Ha igaz a közhely, hogy sörforradalom zajlik Magyarországon, akkor az biztosan „vértelen”, talán amiatt is, hogy a sörfesztiválok nagyobbik hányada tematizált. Nézzük időrendben a legjelentősebbeket!

V. Belga Sörfesztivál

Egy fesztivál, ahol mindenki megtalálja a maga sörét – ez volt a május közepén ötödször megrendezésre került Belga Sörfesztivál szlogenje, amelyet még a sör világában járatlanabbaknak is könnyű magukévá tenniük, minthogy a látogatók 31 főzde 150-féle söréből – ezek harmada csapolt – válogathattak.

Tradicionális és új ízek, kis és mikrosörfőzdék termékei. Gyümölcsök, fűszerek, technológiák óriási választékban – sok közülük először mutatkozott be Magyarországon.

A „körülmények” is újak voltak, ugyanis a fesztivál átköltözött a jóval több helyett biztosító Bálna Budapestbe. Tamáska János, az eseményt szervező (és az italokat importáló) vállalkozás társtulajdonosa szerint a fesztivál forgalma évről évre nő, és egyre szélesebb a fogyasztóknak az a rétege, amely hajlandó megfizetni a minőségi termékeket. Talán ez a válasz arra kérdésre, miért van válságban a söripar – tette hozzá ironikusan a szakember.

Főzdefeszt

Különleges élmény a most szintén költöző Főzdefeszt, bár néha volt utána olyan érzésünk, hogy majdnem akkora szerepe van a kézműves sör fogalmának devalválásában, mint abban a bizonyos sörforradalomban. Kezdetben a célja a magyar kisüzemi sörfőzés bemutatása volt, de már helyet kaptak keretei között a kisebb-
nagyobb külföldi sörfőzdék ugyanúgy, mint a bemutatkozni kívánó otthon­főzők.

Az idei 7. Főzdefeszt június 7–9-én zajlik a Műszaki Egyetem előtti felső rakparton, és szinte biztos, hogy mindenki ott lesz, akit eddig is érdekelt a műfaj, sőt még többen, hiszen együtt szervezik a másik „alulról jövő”, gyorsan népszerűvé vált fesztivállal, a Street Fooddal. Ahogy a szervezők fogalmaznak: mindkét projekt azért indult, hogy egy alábecsült műfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlődésüknek. Csak annyit tudunk hozzátenni: sikerrel. Most is lesznek különleges újdonságok a kínálatban; készülünk már rájuk mi is!

Budavári Sörfesztivál

Negyedszerre rendezik a népünnepély jellegű fesztivált, ahol június 12. és 15. között valóban nemzetközi lesz a választék, és némi „előképzettséggel” vagy szerencsével nagyon jó söröket is találhat a látogató. Ugyancsak örömteli hír: idén Csehország a díszvendég. A szabadtéri szórakozás és a vásári ételválaszték adott, az este pedig inkább a bulizóké, akik legalább annyira a zene, mint a sör miatt jönnek.

Cseh Sörfesztivál

…amelyet ezentúl Cseh Sörkertnek hívnak, feltehetően annak köszönhetően is, hogy a jó közlekedésű belvárosi Városháza Parkban már hetedszerre megrendezésre kerülő rendezvény idén (június 16-ától) 28 napos lesz! A kínálatot körülbelül 30 regionális és mikrosörfőzde mintegy 80-100 söre jelenti, amelyek között – akárcsak a belga projektnél – nehéz mellényúlni, legfeljebb komolyan kell venni az ár-érték arányt. Ahogy a népszerű budapesti cseh sörözőkben, az italok mellé itt is kóstolhatnak autentikus sörkorcsolyákat és sajtokat a vendégek. Újdonságként egy-egy hétre mint vendég más, komoly sörkultúrájú országok is szerepelnek a „programban”, ekképpen majd német, szlovák és brit sörök adnak további változatosságot.

Kapcsolódó cikkeink