Magazin: Értékes szemét

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 02. 15. 07:58

A vásárlók elvárják, a jogi környezet pedig megköveteli a környezet­barát termelést és értékesítést. A legtöbb cég pedig ma nemcsak PR-lehetőségként, hanem elhivatottan, a fenntartható fejlődés egyik alapkövének tekinti a felelős hulladékkezelést.

REF 35_36 01_opt

Höflinger Norbert, a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója úgy látja, hogy a hulladékkezelési ipar folyamatos kihívás. Ebből az egyik tényező a damoklészi kardként a szakma feje felett lebegő, növekvő állami szerepvállalás és az ezzel járó bizonytalan jogi helyzet:

– Ez sem nekünk, sem a megrendelőinknek nem jó. Egy szakszerűen felépített hulladékkezelési rendszer azonban enyhíthet a kellemetlenségen, hiszen a felelős szolgáltatók felhívják a partnereik figyelmét a változásokra, segítik őket az esetleges változásokban. Egy kereskedelmi cégnek, termelő vállalatnak a hulladékkezelés nem profilja, így azzal takaríthat meg a legtöbbet, ha profikra bízza ezt a tevékenységet. A legtöbb esetben a hulladék érték, ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni. Megfelelően kezelve pedig akár profitot is hozhat a termelőjének. Cégünk az egyszeri hulladékelszállítástól a komplex hulladékkezelésig kínál megoldásokat partnerei számára. Ez utóbbi esetben fontos, hogy lehetőség szerint a megrendelővel együtt tekintsük át a hulladékok keletkezésének folyamatát, és szükség esetén javaslatokat tegyünk a keletkezés megelőzésére, vagy a szelektívebb gyűjtési mód kialakítására. Ezenkívül természetesen alapszolgáltatás a szaktanácsadás, folyamatos monitoring és támogatás.

Zöldnek lenni ma trendi, és ezt egyre több cég felismeri. Höflinger Norbert úgy látja, hogy a gyártók is fontosnak tartják a környezetvédelmet:

– Az idei Business Daysen is látható volt, hogy a nagy cégek felismerték a fenntartható fejlődés fontosságát. Mindezek pedig nekünk hulladékkezelőknek is hasznosak, hiszen minden olyan termék, csomagolás, amely újrahasznosítható, értéket képvisel, és hasznot termel mind nekünk, mind a megrendelőinknek. A termelő cégek tekintetében a hűtőberendezések telepítését, használatát, karbantartását és természetesen a megsemmisítését is érintő ún. klímagázrendelet életbe lépése hozott változásokat. Ez utóbbi változás szerintem áremelkedéssel jár a telepítés során, de tisztítja a piacot, hiszen nehezíti a berendezések szürke vagy fekete úton történő eltüntetését, segítve ezzel a legálisan működő cégek munkáját. Én a folyamatos fejlődésben hiszek, hiszen a hulladékkezelési ipar mindig kínál megoldandó feladatokat. Ilyen például a vegyes műanyaghulladékok vagy a defektes non-food termékek hatékony hasznosításának problémája. Büszkék vagyunk rá, hogy közel 98%-os hasznosítási arányt tudunk elérni a hozzánk beérkező hulladékok tekintetében, és bár tudjuk, hogy a 100% lehetetlen, de azért törekedni kell rá.

Olajozott munka

Deák György, a BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. vezérigazgatója szerint érezhető, hogy egyre több piaci szereplő felismerte, a fenntartható működésnek nem csak PR-szerepe van:

– Szervezeti szinten is érdemes stratégiai irányokat meghatározni. Számos szervezet is segíti a vállalatok fenntarthatóságának kialakítását, egyik jó példa erre a BCSDH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) Action 2020 programja, amelyhez a Biofilter is csatlakozott. A program célja, hogy a felelős vállalatirányítás és a fenntartható működés egyre szélesebb körben terjedjen el az üzleti életben is. A Biofilter Zrt. 1990 óta végez használtsütőolaj-begyűjtést Magyarországon. Később a tevékenysége bővült az ételhulladékok begyűjtésével és a növényi étolaj forgalmazásával. Piacvezetőként biztosítjuk, hogy hazánkban garantáltan ellenőrzött körülmények között történjen a használt sütőolaj és az ételhulladék kezelése, egészen a begyűjtéstől a feldolgozáson át az újbóli hasznosításig. A cégünk egy kétfős családi vállalkozásból indult, de mára már országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkezik, és közel 100 főt foglalkoztat. 2011-től a Biofilter cégcsoport része lett a Green­pro Zrt., amely többek között lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek elszállításával és zsírfogók tisztításával, karbantartásával is foglalkozik.

A Biofilter által begyűjtött használt sütőolaj biodízel-alapanyagként, az ételhulladék pedig biogáz-előállításra hasznosul újra:

– Ha számokban akarjuk nézni a begyűjtést, közel 80 autóból álló flottával havonta nem kevesebb mint 2000 tonnányi használt sütőolaj és ételhulladék sorsáról gondoskodik a cégcsoport. Folyamatosan fejlődünk, így került be portfóliónkba a hosszú élettartamú növényi olajok kereskedelme is. A cég kívül-belül szeretne a fenntartható jövőért tenni, a hálózatba tartozó éttermeknek például zöld matricát biztosít, hogy azt az ajtajukra kitéve a vendégek felé kommunikálják, hogy felelősen gondoskodnak a használt sütőolaj elszállításáról. Továbbá, 2014-ben a cég életre hívta a fenntartható fejlődés és környezettudatos gondolkodás elterjedésében segítő környezetert.hu oldalt, amely a szakmának és a lakosságnak egyaránt felhívja a figyelmét az irodai, éttermi és szervezeti zöld trendekre, újításokra.

Gépesített megoldás

Horváth Péter, az Avermann-Horváth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kilencvenes évek gazdasági fejlődése kapcsán a kommunális hulladékok keletkezése megtöbbszöröződött, egyre nagyobb igény jelentkezett olyan berendezésekre, melyek a hulladékgazdálkodásban jelentkező új elvárásoknak megfelelnek:

– Az Avermann-Horváth Kft. a hulladékgazdálkodási és -újrahasznosítási ipar gépeinek, berendezéseinek legjelentősebb magyar gyártója. A hulladékgazdálkodásban jelentkező új elvárásoknak – berendezéseink folyamatos fejlesztésével – a technikai fejlődés legmagasabb szintjén kívánunk megfelelni. Saját tervezőrészleggel rendelkezünk, mely lehetővé teszi termékeink folyamatos fejlesztését, valamint egyedi igények kielégítését. A tervezés és gyártás során a legfontosabb szempont, hogy gépeink időtállóak legyenek, hogy rendszeres karbantartással minél hosszabb ideig – akár 15–20 évig – problémamentesen működjenek. Főbb termékeink a száraz vagy nedves hulladékot tömörítő présgépek, vertikális és horizontális bálázók, kis- és nagykonténerek. A hazai átrakóállomások és hulladékválogató művek többsége a mi gépeinket és konténereinket használja megelégedéssel. Avermann-Horváth présgépek és bálázók működnek minden hazai Tesco, Auchan, Metro, Aldi, Praktiker és Ikea áruházban, valamint a nagy bevásárlóközpontokban, mint az Allee, Westend, Árkád, Arena Plaza, Europark, Köki Terminál.

Az FMCG-, illetve horeca-szektorban keletkező hulladékok feldolgozására elsősorban a legújabb fejlesztésű nedves présgépeinket ajánljuk, melyek kiválóan alkalmasak mindenféle, az élelmiszer-, vendéglátó- és szállodaiparban, illetve az egészségügyben keletkező nedves hulladék tömörítésére. A gépekbe ózongenerátor is építhető, mely lebontja a kellemetlen szagokat, fertőtleníti a hulladékot, hatástalanítja a vírusokat, baktériumokat, penészspórákat. Partnereinknek teljes körű szolgáltatást kínálunk, beleértve a tervezést, gyártást, szállítást, telepítést, karbantartást, szervizelést. Gépeink és konténereink a vásárlás mellett bérelhetők is, illetve igény esetén részletfizetést is tudunk azokra biztosítani.

Saját felelősségre

Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a jogszabályi változások következtében 2011 után a kiterjesztett gyártói felelősségen alapuló rendszer sajnálatosan háttérbe szorult:

– Az ipari szereplők többsége csökkenő jelentőséget tulajdonít saját felelősségvállalásának. A hulladékgazdálkodás szabályozása az elmúlt években sűrűn és gyakran jelentős mértékben változott, ami kihatással volt az intézményrendszerre is. Mindezen okok következtében nem történt előrelépés a szelektív gyűjtés és hasznosítás területén, sőt, egyes részterületeken visszaesés következett be. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. jelenleg hulladékgazdálkodással, illetve termékdíjas szabályozással kapcsolatos tanácsadói tevékenységet, továbbá a zöld pont védjegyhez kötődő jogokat gyakorolja. Az ÖKO-Pannon 2003 és 2011 között a csomagolási hulladék begyűjtésével és hasznosításával kapcsolatos gyártói felelősségi rendszert működtetett. Ezen időszakban a rendszeren belül a lakosságtól szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége 4,5 ezer tonnáról közel 60 ezer tonnára növekedett. A rendszeren belül hasznosított ipari, kereskedelmi hulladékok mennyisége pedig 250 ezer tonna körül alakult.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink