Magazin: Előtérbe került az ár-érték arány a szalámik és kolbászok között

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 07. 12:38

Kitartanak a fogyasztók a kolbászok és szalámik mellett, ha megfelelő ár-érték arányban tudják megvásárolni. Ezért a gyártók még inkább szegmentálják portfóliójukat, márkapozicionálásukat pedig a potenciális célcsoporthoz igazítják. Ezenfelül sikeres innovációkkal találkozhatunk mind a termék összetétele, mind az eladást segítő eszközök vonalán.

kolbász szalámi

Eltérő teljesítményt mutatott tavaly a szárazáruk két nagy kategóriája, a kolbász és a szalámi, a Pick Szeged Zrt. által rendelkezésünkre bocsátott piackutatási adatok szerint. Míg a szalámi mennyiségben viszonylag stabil tudott maradni, értékben pedig nőtt, addig a kolbászok esetén mind értékben, mind mennyiségben jelentősebb visszaesés tapasztalható az előző évhez képest.

– A kolbászok esetében a mennyiségi visszaesés egyik lehetséges oka továbbra is a fogyasztók árérzékenysége, ami más, olcsóbb kategóriák felé irányította a vásárlók figyelmét. Másik lehetséges ok még ezenkívül, hogy a rendszeresen kolbászt fogyasztók egyre inkább rendszeres fogyasztóivá válnak új, kisebb, regionális üzemek házias termékeinek. Illetve a félsertés áfájának csökkentése kapcsán vélhetően nő az otthoni készítés, amit a modern kereskedelmet mérő adatokban nem tudunk nyomon követni – világít rá Nagygyörgy Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere.

Az idei év első négy hónapja alapján az eladások új fordulatot vettek (erről ld. a Nielsen piackutató által összeállított keretes anyagunkat – a szerk.).

Előretört a kereskedelmi márka

Markáns trend, hogy a diszkont csatorna részarányának növekedésével párhuzamosan mindkét kategóriában jelentősebb mértékben erősödött a Private Label termékek ­aránya.

– Ez az erősödés a szalámikategóriában volt jelentősebb a 2012. évhez képest, értékben 16,8, mennyiségben 4,5 százalék. Ugyanezek az arányok a kolbászok esetében értékben 7,9, mennyiségben 2,5 százalék voltak 2013-ban – ismertet újabb piackutatási adatokat Nagygyörgy Zoltán. – Az érintett termékkörökben továbbra is megfigyelhető a vásárlók tudatos költése, amely elsősorban a megfelelő ár-érték arányú és a minőségi termékekre koncentrálódik.

A megfelelő ár-érték arány biztosítása a termékfejlesztési munka egyik mozgatórugójává is vált. A Pick Szeged Zrt. ezért is vezette be tavaly a szalámikategóriában a FAMÍLIA Harmónia termékcsaládot, melynek designja idén megújul. A család nemrég egy új ízzel bővült, amelyet elsősorban a fűszeresebb, pikánsan csípős ízvilágot kedvelő vásárlói rétegnek ajánlanak.

A Pick Szeged Zrt. a piaci igényeket legjobban lefedő márka- és termékportfólió kialakításán dolgozik. Ezen belül a kiemelt márkák ismertetésére és építésére koncentrál. Az egyes márkapozicionálásokat az adott célcsoport igényeihez igazítja, oly módon, hogy versenytársaitól jól megkülönböztetettek legyenek.

– A FAMÍLIA márka esetében annak a fogyasztói rétegnek az igényeire alapozunk, akinek a vásárlási döntéseit erősen befolyásolja az ár, a pillanatnyi akciók – árulja el Vízhányó-Pitrik Szilvia, a Pick Szeged Zrt. senior brand managere. – FAMÍLIA családi márkánk azoknak a fogyasztóknak szól, akik megfizethető áron akarnak garantált minőségű húskészítményeket vásárolni. Az ő elvárásaik figyelembevételével újítottuk meg a márka arculatát és termékválasztékát is. Széles portfóliójában megtalálhatóak a szalámik, vastagkolbászok, sonkák és felvágottak, valamint a párizsi, virsli és májas is. A HERZ esetében viszont a minőségtudatos, márkahű fogyasztók igényeire válaszolunk, akik ragaszkodnak az általuk jól ismert márkákhoz, mert ez jelenti számukra a valódi értéket, a minőségi garanciát.

Egyedi POS-eszközök a Picktől

– A vásárlási döntéseket továbbra is jelentős mértékben befolyásolják az aktuális árakciók és a vásárlás időpontjában elérhető promóciók, ezért ezek a marketingeszközök kiemelt fontossággal bírnak mindkét szegmensben. Miután a forgalom nagy része az ilyen jellegű promóciók alkalmával realizálódik, ezért statisztikailag jelentősen formálja a kategóriák vásárlói, illetve piaci megítélését – hívja fel a figyelmet Nagygyörgy Zoltán.

A Pick Szeged Zrt. marketingaktivitásaival idén is széles körűen találkozhatnak a fogyasztók.

– Amit ezek közül most szeretnék kiemelni, azok a különböző POS-eszközök – mondja Horváth Katalin, a Pick Szeged Zrt. brand managere. – 2014 első felében lezajlott egy nagyon sikeres csemegepultos aktivitásunk, amelynek keretében több egyedi POS-eszközzel jelentünk meg a piacon. Ezek közül a vevőink visszajelzése alapján a forgó PICK Téliszalámi volt az abszolút kedvenc, de nagy sikert arattak a multifunkcionális, márkázott árjelzőink és a saját fejlesztésünk keretében megvalósult mosolygó, logózott rúdvéglezáró is. Partnereink visszajelzései alapján ez az aktivitásunk és az egyedi POS-eszközök nagymértékben hozzájárultak a csemegepultos értékesítés növekedéséhez. Szintén a közelmúltban, májusban zajlott a Budapest Liszt Ferenc repülőtéren egy óriási sikerű, minden eddigi eladási rekordot megdöntő PICK-márkaaktivitás a Heinemann duty-freevel közösen. Ennek keretében a promócióban foglalt feltételeket teljesítő vásárlóinkat egy exkluzív, díszdobozos PICK Téliszalámival leptük meg.

Árpád kabátban is keresett

A szalámi- és kolbászféleségek fejlesztésénél újabban a hagyományos csemege és paprikás változat mellett feltűnnek a különböző bevonattal (pl. sajt, bors, fűszerkeverékek) rendelkező változatok is. A ZIMBO Perbál Kft. Árpád szalámicsaládjának fejlesztése ennek figyelembevételével történt, így a hagyományos csemege és paprikás alaptermékek mellé bevezetett borsos és sajtkabátos variánsok jelentős mértékben hozzájárultak a márkacsalád közelmúltban elért szép piaci sikereihez – forgalmuk hónapról hónapra növekedést mutat. A négyféle szalámi a közkedvelt 100 g-os, szeletelt formában készül.

– Az Árpád szalámicsalád mellett forgalmazunk 100 g-os Árpád kolbászt és a 80 g-os bors-és sajtkabátos kolbászt is – tekinti át a termékpalettát Kováts Tamás, a ZIMBO Perbál Kft. kereskedelmi igazgatója. – Az értékesítést újságos akciózásokkal és kóstoltatásokkal tudjuk a leghatékonyabban segíteni.

A fogyasztók általában hűségesek – ha egy terméket mindig azonosan kiválónak tartanak, úgy azt rendszeresen vásárolják. Ezért a ZIMBO számára is kiemelkedő jelentőségű, hogy szalámi- és kolbásztermékei mindig ugyanolyan jók és ugyanolyan ízesítésűek maradjanak.

– Az Árpád szalámi termékcsaládot hosszú évek alatt sikerült úgy felépíteni, hogy közismert és népszerű termékcsalád lett – mondja Kováts Tamás. – Továbbra is aktívan fogjuk akcióztatni, kóstoltatni a szalámi- és kolbászféleségeinket.

Gyulai kolbász: újratöltve és -értelmezve

A tavalyi az újrakezdés éve volt a Gyulahús Kft. számára. Az új cégforma február elején indult el, ezért nem teljes az éves forgalom. Mégis látszik, hogy a Gyulai vissza tudott kerülni mind a magyar, mind az exportpiacokra, vagyis működik a Gyulai márkaereje, tudjuk meg Tamáskovitsné Gila Évától, a Gyulahús Kft. marketingmenedzserétől, aki hozzáteszi:

– Nagy öröm számunkra, hogy 2013-ban a Gyulai kolbász először bekerült a Magyar Értéktárba, majd a hungarikumok előkelő listájára is beválasztotta a szakmai grémium. Egy másik régi-új termékünk, a Gyulai Kispáros Kolbász elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. Minden nehézség ellenére a vásárlók szeretete a Magyar Brands toplistán dobogós helyet szavazott a Gyulai márkának, ami számunkra igen fontos értékmérő.

Az idei év első negyedéves forgalma bizakodással tölti el a gyulaiakat szárazáru vonatkozásában. A Gyulai kolbász exportforgalmazása is magára talált: jelentős mennyiséget szállítanak cseh, szlovák és angol piacokra. Belföldön pedig, bár a piaci kereslet meghatározó szegmense nem a minőségi húskészítmények irányába mozog, mégis van egy réteg, amelyik a „kevesebb több” elvét követve hajlandó a minőségi szárazárut betenni a kosarába, állapítja meg a marketingmenedzser. Tapasztalata szerint egyre jelentősebb forgalmat mutat fel a csemegepulti eladás. A vásárlók ebben a kategóriában továbbra is szeretik az árakciókat – az összecsomagolásokra épülő promóciókat már kevésbé.

– Termékfejlesztésünkben a hagyományos technológián alapuló kolbászok jelentik az elsődleges irányt. Így született a Gyulai Kispáros mintájára a Gyulai márkanév alatt forgalomba hozott kissé csípős, kuláréba töltött Kézműves kolbász, mely a szezonra kerül a boltokba – számol be a legfrissebb újdonságról Tamáskovitsné Gila Éva.

A Gyulai kolbász hungarikum mivoltát 10 receptből álló receptkönyvvel népszerűsítik a Hungarikum Bizottság támogatásával, amelyet többek között a Facebook-­oldalukon futó játékok nyereményeként is elérhetővé tesznek.

Minden kategóriában jelen van a KAISER FOOD

Sikeres 2013-at zárt a KAISER FOOD a szalámi- és kolbászkategóriáiban. De az idei év eddig eltelt időszaka még ennél is biztatóbb, hiszen – az előző év hasonló időszakát jóval túlszárnyalva – kétszámjegyű növekedést értek el.

– A piacon szeletelt és rudas termékekkel is jelen vagyunk, de jellemzően a szeletelt kolbászok és szalámik tekintetében vagyunk erősek – mutatja be a portfóliót Bognárné Menyhárt Tünde, a KAISER FOOD Kft. trade marketing asszisztense. – Termékeink között megtalálhatók a Békéscsabán gyártott Csabahús kolbászok, amelyekre méltán vagyunk büszkék, hiszen a Csabai kolbászok kiváló minőségét szakmai körökben is nagyra értékelik. A kategória részét képezik még a Kaiser szalámik és kolbászok, valamint a Finonimo szalámik. Növekedésünk annak is köszönhető, hogy a piacon minden árkategóriában jelen vagyunk. Tapasztalataink szerint egyre inkább nő a promócióban értékesített termékek aránya, a fogyasztók keresik az akciókat, akciós termékeket, a kereslet az olcsóbb szegmensek irányába mozdult el.

A Csabahús kolbászok újdonsága az ízletes Csabahús Mangalica kolbász, amely világhírű, őshonos mangalica sertéshúsból készül hagyományos módon, különleges fűszerezéssel.

– Júniusban új békéscsabai kolbászokkal is belépünk a piacra – informálja lapunkat Bognárné Menyhárt Tünde. – Szalámi tekintetében pedig a Szalámi trió szeletelt termékünket vezetjük be, amely a „top 3” termékünket tartalmazza. Marketingaktivitásaink folyamatosan zajlanak egész évben, mind erre a kategóriára, mind a Csabahús és a Kaiser márkatermékekre vonatkozóan, B2B és B2C tekintetében egyaránt, illetve szállítói fél- és negyedoldalas megjelenéseinkkel folyamatosan jelen vagyunk az akciós újságokban.

Szalai L.

Kapcsolódó cikkeink