Magazin: Elindult a Vidékfejlesztési Program

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 24. 07:26

A kormány korábbi ígérete szerint még az ősszel megjelennek az összesen 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program (VP) első pályázati felhívásai. A program részeként élvez támogatást a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása címszó alatt az élelmiszeripar is. Mind a vidékfejlesztési alapokból, mind a strukturális alapokból (GINOP) számíthatnak támogatásra, a VP támogatási keret 206 milliárd forint lesz, amiből a borászat 20 milliárdot várhat.

Az élelmiszerlánc szereplői főként a VP és GINOP támogatási kereteiből számíthatnak forrásokra. A VP részeként az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek a felhívások.

Novemberben megnyílik a pályázati beadói felület az agrárkörnyezet-gazdálkodás témakörben, továbbá támogatásra lehet pályázni majd a kertészet, a szőlészet és borászat, a kisméretű terménytárolók, szárítók fejlesztésére, állattenyésztésre, mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozására, mezőgazdasági kisüzemek, öntözőrendszerek fejlesztésére, a rövid ellátási lánc megszervezésére. A fiatal gazdák nemcsak külön támogatási lehetőséget kapnak, de a különböző pályázatokon tíz százalékkal nagyobb összegre számíthatnak. A VP pályázatait ugyan még az idén kiírják, de a kifizetések jövőre kezdődnek.

Degresszív kifizetés

A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelőknek öt évre kell kötelezettséget vállalniuk a pályázatban. A most rendelkezésre álló keret mintegy 158,6 milliárd forint. Az AKG újdonsága, hogy a program forrásait degresszív módon fizetik ki. Ezzel a kormány egyértelműen a kis- és közepes gazdaságokat szeretné elsősorban támogatni.

A szántóföldi földhasználati kategóriában a támogatás mértéke 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300 és 1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó terület esetében 50 százalék.

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést támogatására most mintegy 51,5 milliárd forint a keret. A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása. Az érintettek a pályázatukat ez év november 7. és december 7. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén. Akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik.

Pályázatok a foglalkoztatással kapcsolatban

Miután a kormány eldöntötte a 2015. évi fejlesztési keretének 74 milliárd forinttal, 902 milliárd forintra növelését, eddig a GINOP-ban 22 pályázati felhívás jelent meg 541 milliárd forint keretre, és további 30 pályázat kiírását tervezik a következő három hónapban.

A közelmúltban a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége által rendezett konferencián elhangzott az is, hogy egyebek mellett a foglalkoztatás területén pályázati kiírások jelennek meg még az idén a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére, támogató szolgáltatásra, társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére, pályakezdőknek szóló gyakornoki programra, munkahelyi egészség és biztonság fejlesztésére. Támogatásra lehet majd pályázni a szakképzést végzettség nélküli elhagyók számának csökkentésére, a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkeink