Magazin: Egyedül vagy társaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 29. 10:25

Egy éve sincs, hogy részletesen foglalkoztunk azzal, hogyan kezelje a vendéglátóhely az egyedül étkező (sokszor inkább egyedül étkezni kényszerülő) vendégeket. Ezúttal egészen más megközelítéseket mutatunk be olvasóinknak.

Az ebédjét magányában fogyasztani kívánó ember sokszor nem „antiszociális”, mindössze elfoglalt, siet, kevés idejét nem szeretné udvariassági formulák béklyójában tölteni. Ebből indultak ki a Kiotói és a Kóbei Egyetem menzáján, amikor berendezték bocchi seki (műfordítva: egyszemélyes ülések) elnevezésű helyiségeiket. Ezekben hiányoznak a szocializáltság adta kényszerek; minthogy az asztalokat függőleges térelválasztók felezik, nincs szemkontaktus, a diákok a hagyományos étkezés kötelező elemeinek elhagyásával, meghajlások és más sztereotip gesztusok nélkül egyszerűen esznek – és szaladnak tovább.

Egyedul vagy tarsasagban 1

Egyedül enni – ez inkább a nőket viseli meg, a férfiakat ritkán, legalábbis ez a véleménye az inviteforabite.com weboldal működtetőjének. Az oldalon nők kereshetnek maguknak nőtársaságot ebédhez, vacsorához utazás közben, ha félnek a magánytól vagy a sajnálkozó tekintetektől. És hogy férfiak miért nem vehetik igénybe a szolgáltatást? Az üzemeltető biztos benne, hogy a koedukált program szervezése egyik nem tudatában sem az étkezésről szólna, hanem a randi gondolatáról.

Egyedul vagy tarsasagban 2

Kapcsolódó cikkeink