Doctor Pasta
Az ember a középiskolai kémiaórán megtanulja, hogy a különböző formájú levestészták más-más ízt adnak a húslevesnek. Kételkedik, de később rájön, hogy jobban szereti a cérnametéltet a kiskockánál, a csuszát a metéltnél (vagy fordítva). Aztán érdeklődve hallgat egy szakácsot, aki mesél, milyen tésztához milyen szószt szeret főzni. A végén már azon sem csodálkozik, hogy kiderül, számos könyv foglalkozik tudományosan is a témával.
Ezek közül most kétségkívül a leglátványosabbal találkoztunk az interneten, egy angol építész nemrég megjelent művével. George L. Legendre Tésztadizájn című könyvében 92 ismert tésztaféle minden egyes görbületét matematikai egyenletbe, grafikonokba és lenyűgöző komputergrafikai és fotóillusztrációkba öntötte.
Így aztán megtalálta vele a tészta szerelmeseit, a kíváncsi szakácsokat és a matematikusokat egyaránt. A könyvben persze szerepelnek a praktikus információk is egy-egy tésztafajtáról, például, hogy honnan származnak, meddig kell főzni, illetve mivel érdemes együtt fogyasztani őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >