Magazin: Bizonytalanság a pénzpiacokon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 12. 07:17

Amiről az előző cikkemben már szót ejtettem, az gyorsan be is következett, azaz egy jelentős esés rázta meg a vezető tőzsdéket augusztus második felében. 10-20% közötti értékvesztés volt a jellemző. Az árfolyamoknak volt miből visszaadni, hiszen több éves emelkedés után vannak túl. Egyelőre tehát nem kell a 2008-ashoz hasonló zuhanást vizionálni, és pláne nem gazdasági válságról beszélni.

Az események gyújtóbombája ezúttal a kínai gazdaság volt, melynek lassulásától való félelem ijesztette meg a világot, illetve a kínai vezetést, mely mindenféle eszközzel próbálta megállítani a pánikot. Korlátozták a tőzsdei tranzakciókat, részvényfelvásárlással próbáltak keresletet generálni, továbbá a jüant is leértékelték. Sok elemző úgy véli, hogy nincs másról szó, csak a kínai gazdaság strukturális változásáról, amelyben a belső fogyasztás veszi át a beruházás szerepét.

Már az első hírek megjelenése után is brutálisnak tűnt a Volkswagen-botrány, azóta azonban a német és az amerikai kormánynál is kiverte a biztosítékot a globálissá dagadt Dízel-gate. Nagyon valószínű, hogy a cég sokmilliárdos bírsággal és költségekkel szembesül, a részvényárfolyam mintegy 40%-ot esett 24 óra alatt, magával rántva az erőtől duzzadó német ipari részvényeket.

A nyersanyagárak tovább estek, élen az olajjal, az olcsó üzemanyag viszont jót tesz a gazdasági növekedésnek, és nem pörög fel az infláció, ez viszont egy kicsit elrontja a központi bankok játékát és a megcélzott inflációs célkitűzések elérését.

A fentiekből kifolyólag az USA központi bankja szeptember közepi ülésén még nem emelte meg az alapkamatot, továbbra is bizonytalanságban tartva a befektetőket és a piacokat. Mostanában a jó hírre esik, a rossz hírre emelkedik az árfolyam…

Összességében arra számítunk, hogy a volatilitás továbbra is magas marad kiugró lokális csúcsokkal és mélypontokkal.

Miközben a fenti hinta megy a világban, a forint „surranó” pályán kezd „megúszni”, azaz meglepően jól teljesít. Talán újabb kamatcsökkentés is belefér az MNB-nek? Kiderül, mindenesetre a hazai befektetések az ősz folyamán felülteljesítők lehetnek.

Gödrösy Balázs
ügyvezető
GFS Consulting

Kapcsolódó cikkeink