Magazin: Az első találkozás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 01. 12:37

Az első találkozás meghatározó szokott lenni egy új kapcsolat kialakulásánál: nagyon fontos az első benyomás a fizikai és intellektuális vonzalom felkeltése miatt, hogy mindketten elegendő motivációt érezzenek a második találkozó létrejöttéhez. Olyan könnyen félresiklik minden, ha nem figyelünk.

Beke Irina_opt

Beke Irina

Nagyon fontos arra figyelni, hogy bizonyos témákról NE beszéljünk. Olyan témák, mint a pénz, a politika és a vallás, általában tiltólistán vannak. De nem érdemes nagyon belemerülni az előző kapcsolatokba sem, főleg nem szabad erről nagyon negatívan nyilatkozni. Még akkor sem, ha esetleg mi úgy éltük meg. Mivel általában egy konfliktushelyzetről két ember tehet. Ha keserűen beszélünk róla, akkor egy olyan képet festhetünk magunkról, hogy nem vállalunk felelősséget az életünkért, és mindig egy másik embert hibáztatunk. Hogy nem vagyunk képesek objektívan kiértékelni a helyzetet, nem vagyunk eléggé érettek és így tovább. Érzelmileg érett emberre vágyik mindenki, aki képes vállalni felelősséget az életéért. Ezért az első találkozáson inkább olyan típusú szituációkról érdemes beszélni, amelyek ezeket a tulajdonságokat domborítják ki.

Nagyon oda kell figyelni, hogy kerüljük az extrém témákat. Mai esetünk éppen ebbe a típusba tartozik.

Gyász

John (özvegy, 44 éves, aki egyedül neveli a 7 éves fiát) mérnökként dolgozik egy multinacionális vállalatnál itt, Magyarországon, férfias, barátságos, okos, művelt, jó humorérzékkel rendelkezik. Sajnos pár éve a felesége egy súlyos betegségben elhunyt, emiatt John egyedül neveli a gyermekét.

Sajnos John minden első személyes találkozáson részletesen beszámolt a felesége betegségéről és minden szomorú részletéről. Mivel empatikus, törődő hölgyeket választott, mindegyikük türelmesen végighallgatta, viszont egyik sem kért a második személyes találkozásból, mert úgy ítélte meg, hogy John még nem dolgozta fel a traumát, és nem áll készen az ismerkedésre.

Amikor elmondtam Johnnak a visszajelzéseket, és tanácsoltam, hogy ne menjen annyira részletesen bele a szomorú történtekbe, John elmondta, hogy igazában nem is nagyon akart, csak a hölgyek kérdezték, és ő úgy érezte, válaszolnia kell nekik. Szerencsére megfogadta a tanácsomat: ha esetleg a hölgyek elkezdik kérdezgetni a szomorú részletekről, inkább érveljen azzal, hogy ez már a múlt, és ő inkább egy boldog jövőre szeretne fókuszálni. John már boldog párkapcsolatban él!

Állatszeretet

Marika 39 éves, egyedülálló, vonzó, csinos, szimpatikus hölgy, akinek még nincs gyermeke. Elszánt állatvédő, rendszeresen megment utcai macskákat vagy kutyákat. Az első találkozáson Marika rendszeresen azzal kezdte, hogy elítéli az állatkínzásokat, bírálta a „túl puha” állatvédő törvényeket, elmesélte, hogy mennyire szereti az állatokat. Más témáról nem is igazán volt hajlandó beszélni. Nem értette, hogy a férfiak miért nem szeretnének vele második alkalommal találkozni. Szerencsére megkérdezte a férfiak visszajelzéseit rajtam keresztül, amelyek szerint, bár nagyon szeretik az állatokat, de túlzásnak tartják, hogy csak állatokról lehet Marikával beszélni, hiszen a világon nagyon sok más érdekes és értékes dolog is lehet.

Ezen visszajelzések alapján Marika korrigált a kommunikációján, és hamarosan találkozott is egy állatbarát férfivel, akivel már több hónapja együtt vannak.

Munkamánia

Gábor 53 éves orvos, aki nagyon sokat dolgozik, törődik a pácienseivel. Emellett színházrajongó. Az első személyes találkozót egy színházi előadással egybekötve szervezte meg az 52 éves Veronikával. Mivel hosszú ügyelet után jött el az első találkozásra, a színházi előadáson elaludt. Soha többé nem találkoztak, pedig sok mindenben összeillettek – például a színházrajongásban.

A hölgyek, még akkor is, ha nagyon empatikusak, az érdeklődés hiányának veszik, ha valaki elalszik mellettük (a 24 órás ügyelet dacára is!). Gábornak vagy nem szabadott volna vállalni ügyeletet, vagy át kellett volna tenni a személyes találkozást egy másik dátumra.

Érdemes odafigyelni, ha két felső vezető találkozik, hogy a beszélgetés ne a gazdasági mutatók kiértékelése irányába menjen. Mert ilyenkor a férfi inkább vetélytársat lát a nőben, és nem a nőt, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nagy érdeklődést tanúsít a hölgy mondanivalója iránt. Hisz a nőnek, még akkor is, ha felső vezető, és sok mindent elért szakmailag, nem a szakmaiságával kell megnyernie a férfit, hanem a nőisségével. Tehát érdemes olyan témákra terelni a szót, amelyekben a női oldalát jobban ki tudja mutatni.

Kapcsolódó cikkeink