Magazin: Artisjus helyett?

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 12. 07:19

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél 2016 májusában történt kerekasztal-megbeszéléshez kapcsolódóan az MVI meghívást kapott a CloudCasting Kft.-től, hogy a vendéglátóhelyeket érintő zenefelhasználás költséghatékony, közvetlenül jogkezelt alternatívájáról, valamint a forgalomarányos díjszabásról személyes egyeztetést folytassanak le. Az MVI-t Bardóczy Ákos és Zerényi Károly képviselte.

A megbeszélés elején Kővári Tibor, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég által nyújtott közvetlen jogkezelésű háttérzenei szolgáltatást jelenleg 10-15 ezer felhasználó veszi igénybe (nagyjából kétharmaduk kötődik a vendéglátáshoz), amelyek között megtalálhatók nagy nemzetközi étteremláncok (pl. McDonald’s, Burger King, KFC) is. A vendéglátóhelyek számára is elérhető háttérzenei szolgáltatást 2014. január 1-jétől az Artisjus által elfogadott zenei katalógus biztosítja.

Létezik egy 2014-es EU- irányelv, amelyet figyelembe véve az Artisjus mellett működhetnek majd más közös jogkezelő szervezetek Magyarországon. Jelenleg a kft. a háttérzenei szolgáltatást tekintve nem alkalmaz saját díjszabást a fizetendő jogdíjak meghatározásához, hanem az Artisjus díjszabása alapján fizetendő jogdíj 55%-át kéri a felhasználóktól. A cég a jövőben szeretne partneri kapcsolatot kiépíteni a háttérjellegű zenefelhasználásban érintett érdekképviseleti szervezetekkel, amelynek keretében szívesen megjelennének szakmai rendezvényeken.


Az MVI fontosnak tartja, hogy az Artisjus mellett más közös jogkezelő szervezetek is jelen legyenek a háttérzenei szolgáltatás piacán, hogy a vendéglátó üzletek a legmegfelelőbb ár-érték arányú zenei kínálatot biztosíthassák vendégeiknek. Alternatívát jelenthet ugyan a CloudCasting zenei katalógusa, az azonban nem feltétlenül jó üzenet, hogy nincs saját díjszabása a szervezetnek, amely egyértelmű helyzetet teremtene a jogdíjak meghatározásában. Az MVI rendelkezik a forgalomarányos díjszabás kialakítását illetően javaslatokkal. A megbeszélések folytatására a tervek szerint legkésőbb szeptemberben sor kerül.

Kapcsolódó cikkeink