Magazin: Aranyláncok
5 éve már, hogy lapjainkon utoljára elemezhettük a Restaurant & Institutions amerikai szaklap éves toplistáját a világ legnagyobb gyorsétteremláncairól; az újság megszűnt, és a listák azóta dollárezrekért vásárolhatók meg. Kár, mert a fogyasztói ízlés alakulásáról sokat tanulhattunk belőlük. A Technomic jóvoltából most piacra került USA Top 500 Étteremlánc 2015 tanulmány legfontosabb adatai viszont így is megjelentek a tengerentúli szakmai médiában – ezekből idézünk most mi is.
Az 500 legnagyobb hálózat forgalma 2014-ben csak az Államokban elérte a 274 milliárd dollárt – ez 4 százalékos emelkedést jelent –, ebből 200 milliárdot a korlátozott szolgáltatásokat nyújtó láncok (fast food és fast casual) teljesítettek, 74-et a full service éttermek. A gyorséttermi szektorban a legnagyobb növekedés (10-10 százalék) a mexikói és az ázsiai koncepcióknál volt tapasztalható, 9 százalék pedig a csirke témájú éttermekben. Ezzel együtt a legnagyobb, 230 százalékos forgalomnövekedést egy pizzás lánc, a Piology produkálta – igaz, egyelőre alig több mint 60 egységgel működnek.
Bár a fejlődés és a recesszió negatív hatásainak megszűnése a kisebb láncoknál volt markánsabban érzékelhető, az élbolyban látható mozgás nyilvánvalóan jóval meghatározóbb hatású. Az abszolút első most is a McDonald’s, 35,8 milliárdos forgalma nagyobb, mint az utána következő három helyezetté összesen. A néhány éve az élre visszatért Howard Schultz vezetése alatt tovább szárnyal a Starbucks – 2014-ben letaszították a képzeletbeli dobogó második fokáról a Subwayt. Ha a tendenciák tartósak maradnak (lásd táblázatunk!), ami a szakemberek szerint nem elképzelhetetlen forgatókönyv, a Starbucks 15-20 év múlva megelőzheti a McDonald’sot is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >