Magazin: Alapgondolatok a hazai vendéglátás nehézségeiről
Az idei Hoventa szakkiállítás keretei között, október 17-én szervezett nagyszabású konferenciát az MVI, a Hungexpo és a Trade magazin. Két, egymástól független ülést tartott a szakma: délelőtt az vendéglátósokat ellenőrző hatóságok, délután a vendéglátók érdekvédelmi szervezetei mutatkoztak be, illetve válaszoltak az aktuális kérdésekre.
A magyar vendéglátás szereplői számos szervezetbe tömörülve védik érdekeiket és fogalmazzák meg jövőképüket. A konferencia délutánján saját szervezetükről és a vendéglátás jövőjéről mondták el elképzeléáseiket a M. Vendéglátók Ipartestülete, a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a M. Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a M. Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a M. Éttermi Szövetség, a Turisztikai Managerek Szövetsége, a M. Szállodaszövetség és Éttermi Szövetség és a M-i Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége képviselői. Az eseményen meghívott vendégként részt vett Szatmáry Kristóf, államtitkár. Egy-két általánosan érvényes gondolatot emelünk ki az elhangzottakból.
- Nagyobb érzékkel kell kezelni szakmánk reputációja megőrzésnek témáját! A szakmát sem a felügyelő szervezetek, sem a média nem kezelik a megfelelő helyen. Nincs intézményi támogatás, nincs megfelelő publicitás. A vendéglátás nemzetgazdasági jelentőségét ne érzékelik nem a döntéshozók.
- A legfontosabb stratégiai kérdés a szakma számára jelenleg a vendégszerzés!
- A vendéglátás fejlődését illetően a kulcsszó ma a minőség javítása!
- Változtatni kell a szakma képzés körülményein, ideértve a felnőttképzést is!
- A szakmai szervezetek már nem ellenségesek egymással, mégis széthúzás érzékelhető.
- Budapestet a hazai turisták számára is vonzóvá kell tenni!
A szakmai szervezetek összefogását szorgalmazó kísérletek eddig rendre zátonyra futottak, ezért Kovács László MVI elnök azt javasolta, a vezetők találkozzanak negyedévente, és vitassák meg az aktuális helyzetet és lehetőségeket.
Balról jobbra: Ipacs Tamás, Trade magazin; Kovács László Magyar vendéglátók ipartestülete; Krivács András, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség; Semsei Rudolf, Magyarországi Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége; Buday Gábor, Magyar Éttermi Szövetség; Böröcz Lajos, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége; Szatmáry Kristóf, Nemzetgazdasági Minisztériumi államtitkár; Pataki János, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete; Niklai Ákos; Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége; Selmeczi Vilmos,Turisztikai Managerek Szövetsége
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >