Magazin: Alapgondolatok a hazai vendéglátás nehézségeiről
Az idei Hoventa szakkiállítás keretei között, október 17-én szervezett nagyszabású konferenciát az MVI, a Hungexpo és a Trade magazin. Két, egymástól független ülést tartott a szakma: délelőtt az vendéglátósokat ellenőrző hatóságok, délután a vendéglátók érdekvédelmi szervezetei mutatkoztak be, illetve válaszoltak az aktuális kérdésekre.
A magyar vendéglátás szereplői számos szervezetbe tömörülve védik érdekeiket és fogalmazzák meg jövőképüket. A konferencia délutánján saját szervezetükről és a vendéglátás jövőjéről mondták el elképzeléáseiket a M. Vendéglátók Ipartestülete, a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a M. Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a M. Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a M. Éttermi Szövetség, a Turisztikai Managerek Szövetsége, a M. Szállodaszövetség és Éttermi Szövetség és a M-i Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége képviselői. Az eseményen meghívott vendégként részt vett Szatmáry Kristóf, államtitkár. Egy-két általánosan érvényes gondolatot emelünk ki az elhangzottakból.
- Nagyobb érzékkel kell kezelni szakmánk reputációja megőrzésnek témáját! A szakmát sem a felügyelő szervezetek, sem a média nem kezelik a megfelelő helyen. Nincs intézményi támogatás, nincs megfelelő publicitás. A vendéglátás nemzetgazdasági jelentőségét ne érzékelik nem a döntéshozók.
- A legfontosabb stratégiai kérdés a szakma számára jelenleg a vendégszerzés!
- A vendéglátás fejlődését illetően a kulcsszó ma a minőség javítása!
- Változtatni kell a szakma képzés körülményein, ideértve a felnőttképzést is!
- A szakmai szervezetek már nem ellenségesek egymással, mégis széthúzás érzékelhető.
- Budapestet a hazai turisták számára is vonzóvá kell tenni!
A szakmai szervezetek összefogását szorgalmazó kísérletek eddig rendre zátonyra futottak, ezért Kovács László MVI elnök azt javasolta, a vezetők találkozzanak negyedévente, és vitassák meg az aktuális helyzetet és lehetőségeket.
Balról jobbra: Ipacs Tamás, Trade magazin; Kovács László Magyar vendéglátók ipartestülete; Krivács András, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség; Semsei Rudolf, Magyarországi Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége; Buday Gábor, Magyar Éttermi Szövetség; Böröcz Lajos, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége; Szatmáry Kristóf, Nemzetgazdasági Minisztériumi államtitkár; Pataki János, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete; Niklai Ákos; Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége; Selmeczi Vilmos,Turisztikai Managerek Szövetsége
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Employer Branding az AI és a GenZ-k korában konferencia: A folytatás
2024. november 27-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre a…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Gyümölcsöző kapcsolatok a frissáru globális piacán
A FRUIT LOGISTICA, a világ vezető frissáru-ipari szakkiállítása, 2025. február…
Tovább olvasom >