Magazin: Alapgondolatok a hazai vendéglátás nehézségeiről

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 05. 12:32

Az idei Hoventa szakkiállítás keretei között, október 17-én szervezett nagyszabású konferenciát az MVI, a Hungexpo és a Trade magazin. Két, egymástól független ülést tartott a szakma: délelőtt az vendéglátósokat ellenőrző hatóságok, délután a vendéglátók érdekvédelmi szervezetei mutatkoztak be, illetve válaszoltak az aktuális kérdésekre.

A magyar vendéglátás szereplői számos szervezetbe tömörülve védik érdekeiket és fogalmazzák meg jövőképüket. A konferencia délutánján saját szervezetükről és a vendéglátás jövőjéről mondták el elképzeléáseiket a M. Vendéglátók Ipartestülete, a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a M. Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a M. Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a M. Éttermi Szövetség, a Turisztikai Managerek Szövetsége, a M. Szállodaszövetség és Éttermi Szövetség és a M-i Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége képviselői. Az eseményen meghívott vendégként részt vett Szatmáry Kristóf, államtitkár. Egy-két általánosan érvényes gondolatot emelünk ki az elhangzottakból.

  • Nagyobb érzékkel kell kezelni szakmánk reputációja megőrzésnek témáját! A szakmát sem a felügyelő szervezetek, sem a média nem kezelik a megfelelő helyen. Nincs intézményi támogatás, nincs megfelelő publicitás. A vendéglátás nemzetgazdasági jelentőségét ne érzékelik nem a döntéshozók.
  • A legfontosabb stratégiai kérdés a szakma számára jelenleg a vendégszerzés!
  • A vendéglátás fejlődését illetően a kulcsszó ma a minőség javítása!
  • Változtatni kell a szakma képzés körülményein, ideértve a felnőttképzést is!
  • A szakmai szervezetek már nem ellenségesek egymással, mégis széthúzás érzékelhető.
  • Budapestet a hazai turisták számára is vonzóvá kell tenni!

A szakmai szervezetek összefogását szorgalmazó kísérletek eddig rendre zátonyra futottak, ezért Kovács László MVI elnök azt javasolta, a vezetők találkozzanak negyedévente, és vitassák meg az aktuális helyzetet és lehetőségeket.

Balról jobbra: Ipacs Tamás, Trade magazin; Kovács László Magyar vendéglátók ipartestülete; Krivács András, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség; Semsei Rudolf, Magyarországi Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége; Buday Gábor, Magyar Éttermi Szövetség; Böröcz Lajos, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége; Szatmáry Kristóf, Nemzetgazdasági Minisztériumi államtitkár; Pataki János, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete; Niklai Ákos; Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége; Selmeczi Vilmos,Turisztikai Managerek Szövetsége

Kapcsolódó cikkeink