Magazin: A számítógép receptjei
Hát eljutottunk idáig is: egy gép receptjeit adták ki szakácskönyvben az USA-ban! Az IBM által fejlesztett Watson szuperszámítógép ChefWatson alkalmazásának és az Institute of Culinary Education elnevezésű, felsőfokú szakácsképesítést adó iskolának köszönhetjük(?), hogy a gépi „kreativitást” már a gasztronómiában is elismerik. A Watson a Bon Appetit receptportál közel tízezres receptadatbázisán lefuttatott elemzés alapján keres összefüggéseket, és von le következtetéseket, hogy például milyen állagú a leves, milyen jellegű ételekbe tesznek csípős paprikát vagy éppen tejszínt, mihez vágják kockára a zöldséget, milyen hozzávalók nem hagyhatók ki egy receptből, és így tovább. A gép statisztikai módszerekkel keres kapcsolatot az alapanyagok, munkafolyamatok, sőt stílusok között is. Az IBM szoftverfejlesztő munkatársai szerint a Watson valamiféle paradigmaváltást hoz a gasztronómiában azzal, hogy a tanultak alapján szokásoktól és előítéletektől mentesen rak össze teljesen új ételeket. Nos, az alkalmazás által kreált receptekből nyár elején meg is jelent az első válogatás Kognitív főzés ChefWatsonnal címmel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >