Magazin: A nyár elejére ígérik a pályázatdömpinget

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 06. 11:10

A foglalkoztatás és a versenyképesség javítását egyaránt szolgálnia kell a 2014–2020-as uniós ciklus fejlesztéspolitikájának. Az összes program több mint 12 ezer milliárd forint támogatást jelent majd Magyarországnak, és a keret mintegy 60 százaléka gazdaságfejlesztéshez kötődő célokat szolgál. Az éves fejlesztési keretekről szóló kormányhatározatok megjelenése után indul a pályázati felhívások készítése. A szaktárcák elképzelései szerint 133 uniós pályázati felhívás jelenik meg az idén, csaknem 2900 milliárd forint értékben.

A mostani fejlesztési ciklus kissé késik, hiszen az Európai Bizottság hét operatív programot már elfogadott a Magyarország által benyújtottak közül, két operatív program pedig benyújtás előtt áll. Az elfogadottak a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (Rsztop), a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop), az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (Ikop), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (Top), a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (Efop). Benyújtás előtt áll a Vidékfejlesztési Operatív Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program.

A gazdaságfejlesztés élvez prioritást

Brüsszelben előreláthatólag május végén fogadhatják el az új Vidékfejlesztési Programot, amely összességében 1250 milliárd forint agrár-vidékfejlesztési forrás felhasználásának rendszerét rögzíti. Úgy tudjuk, hogy az elmaradás hátterében az öntözésfejlesztés támogatásáról kialakult nézeteltérés áll. A magyar álláspont szerint a szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében az öntözött területek növelésére van szükség, az uniós vélemény szerint viszont csupán az öntözés hatékonyságán kellene javítani. Az új pályázatokat nyártól írják ki, ezeken a munkaigényes ágazatoknak – a kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszeripar –, valamint a kis- és közepes gazdaságoknak a korábbinál több forrás jut majd.

Míg az előző, 2007–2013-as költségvetési ciklusban a forrásoknak mindössze 16 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre, a most induló periódusban a támogatások 60 százalékát fordítják erre. Ugyanakkor a fennmaradó 40 százalék felhasználásánál is az lesz a fő szempont, hogy támogassa a gazdasági növekedést. Az összes program több mint 12 ezer milliárd forint támogatást jelent majd hazánknak. Magyarország megkapta a 2014–2020-as időszak első előlegét, 383 millió eurót utalt már át az Európai Bizottság.

600 helyett csak 300 adatot kérnek

Az e pénzügyi ciklusban érvényes szabályokról tudni kell azt is, hogy az éves fejlesztési keretekről szóló kormányhatározatok megjelenése után indulhat csak a pályázati felhívások készítése. Csepreghy Nándor, az uniós fejlesztések kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár a Világgazdaság című lap által szervezett, az európai uniós pályázatokról szóló konferencián arról is beszélt, hogy az előző, 2013-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban kialakított rendszer sokkal szigorúbb volt, mint amit az Európai Bizottság elvárt a tagállamoktól, ráadásul igen költséges is volt. Ehhez képest a 2014-ben elindult új periódusban barátibb rendszer kialakítására kaptak lehetőséget. Míg az eddigi rendszerben nagyjából 600 adatot kértek egy pályázótól, most csak ennek a felét. A pályázati rendszer teljes egészében elektronikus lesz, ez is egyszerűsíti a pályázók dolgát. Változik az elszámolási rendszer is. Az állam kockázatközösséget vállal a pályázókkal, és a tervek szerint a pályázó által fizetendő önrészt csak a támogatás 90 százalékának a kifizetése után fogják kérni.

Előszűrőt kapnak a pályázati felhívások

A pályázati felhívások megjelentetésének feltétele a monitoringbizottságok felállítása is. A bizottságok elnökeit már kinevezte a miniszterelnök, a testületek megalakítása folyamatban van. A pályázati felhívásokat a monitoringbizottságok fogják először megtárgyalni, illetve jóváhagyják az értékelési szempontok rendszereit is. Az új pályázati rendszert – többek között az adminisztrációs terhek csökkentése miatt – a korábbinál sokkal versenyképesebbnek mondják. Az első új pályázat áprilisban jelenik meg, de a dömping május végén, június elején várható.

Cz. P

Kapcsolódó cikkeink