Magazin: A mi apátsági sörünk

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 05. 07:15

A ciszterciek gazdálkodó tevékenységének újjáélesztését tűzte célul Dékány Sixtus atya, a rend 2011-ben választotta apátja – ennek a koncepciónak a részeként alakult tavaly márciusban a sörfőzéssel foglalkozó Zirci Apátsági Manufaktúra Kft. Akárcsak 1735-ben, ezúttal is világi szakemberek alkotják a Manufaktúra szervezetét. A sörfőző mesterek között megtalálhatóak több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek és a Budapesti Corvinus Egyetemen frissen végzett, fiatal munkatárs is. Az értékesítésben és marketing területén dolgozók a Heineken Hungáriától érkeztek a csapatba. A vállalkozás átmenetet képvisel a nagy- és kisüzemek között, ami nemcsak a koncepcióban, működési sajátosságokban, de a termékek jellegében is megmutatkozik.

A mi aptsagi sorunk

Karnis Gabriella értékesítési vezetőtől a kézművessörök piaci szerepéről alkotott véleményét kérdeztük.

– A Manufaktúra nem titkolt célja, hogy vásárlókat hódítson el az ismert és népszerű, prémium nagyüzemi márkáktól. A kézművessör-fogyasztást mi nem egy bizonyos szubkultúrához kapcsolódó trendnek tekintjük, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a jó minőségű, megbízható magyar kisüzemi sör ugyanolyan része legyen a hazai gasztronómiának, mint a szintén minőségi bor vagy a pálinka. Úgy érzem, hogy ez a trend már nem pusztán a választék színesítéséről szól, hanem kiaknázatlan lehetőségekről, melyeknek csak a fantázia szab határt. Ez számunkra azt jelenti, hogy szívesen támogatjuk és ösztönözzük azokat a kezdeményezéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a kisüzemi sörök részévé váljanak a magyar gasztronómiai kultúrának, és ne csak az ételek mellé ajánlják őket a vendéglátóhelyeken, de alapanyagként is szolgáljanak a fogások elkészítése során.

Azt gondolom, nagyon népszerűek itthon a felsőerjesztésű sörök. Ebben a kategóriában már sokan megmutatták, hogy lehet nagyon jó IPA-kat, portereket főzni hazánkban is. Talán eljött az idő az alsóerjesztésű sörök „nagy visszatérésére”, hiszen ezek régóta kedveltek itthon és a régióban is. Fantázia van bennük, mint az ale-ekben vagy a stoutokban.

Kapcsolódó cikkeink