Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai az Artisjus felé
Az ipartestület levelet intézett Dr. Filák Máriához, az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának vezetőjéhez. Az alábbiakban az MVI-nek a az új díjazáshoz fűzött javaslataiból idézünk.
– Az átalányjellegű díjszabás helyett vagy amellett forgalomalapú, a helyben fogyasztásra történő étel- és italértékesítésből származó nettó árbevétel meghatározott százalékában kifejezett és bevételi sávonként változó jogdíjfizetés valósuljon meg.
– A rendszerszintű átalakítás egy másik lehetséges iránya, hogy a díjszabásban szerepeltetett lényeges körülmények egy részének megtartása mellett a tényleges díjtétel a várható vendéglétszámhoz mérten kerüljön megállapításra.
– A díjszabásban a törzsügyfelek, régi, megbízhatónak bizonyult felhasználók részére is legyen elérhető bizonyos mértékű kedvezmény, hasonlóan az újonnan zenét szolgáltató vendéglátó üzletek számára biztosított díjcsökkentéshez.
– Az 50 000 fő alatti lakosságszámú településen lévő négy- és ötcsillagos szálláshelyek vendéglátó üzletei háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén ne a magasabb, hanem a saját településméret szerinti szerzői jogdíjat fizessék meg.
– A szálláshelyek olyan közös helyiségeiben, ahol pl. drinkbár vagy presszó működik, azok után háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén a vendéglátó szolgáltatás nélküli szerzői jogdíjat kelljen megfizetni.
– A zenegép útján történő zenefelhasználás esetén a vendéglátóhelyeknek ne kelljen az alap szerzői jogdíjnál magasabb tarifát fizetni.
– A belépődíjhoz és a kötelező fogyasztási díjhoz kapcsolódóan a vendéglátóhelyeket az alapdíjon felül ne terhelje további szerzői jogdíj.
– Az Artisjus honlapján működjön egy tarifa-kalkulátor a vendéglátó vállalkozások számára.
Kapcsolódó cikkeink
Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Szerdán került megrendezésre az MVI éves közgyűlése a pesti Vigadóban…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >