Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai az Artisjus felé
Az ipartestület levelet intézett Dr. Filák Máriához, az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának vezetőjéhez. Az alábbiakban az MVI-nek a az új díjazáshoz fűzött javaslataiból idézünk.
– Az átalányjellegű díjszabás helyett vagy amellett forgalomalapú, a helyben fogyasztásra történő étel- és italértékesítésből származó nettó árbevétel meghatározott százalékában kifejezett és bevételi sávonként változó jogdíjfizetés valósuljon meg.
– A rendszerszintű átalakítás egy másik lehetséges iránya, hogy a díjszabásban szerepeltetett lényeges körülmények egy részének megtartása mellett a tényleges díjtétel a várható vendéglétszámhoz mérten kerüljön megállapításra.
– A díjszabásban a törzsügyfelek, régi, megbízhatónak bizonyult felhasználók részére is legyen elérhető bizonyos mértékű kedvezmény, hasonlóan az újonnan zenét szolgáltató vendéglátó üzletek számára biztosított díjcsökkentéshez.
– Az 50 000 fő alatti lakosságszámú településen lévő négy- és ötcsillagos szálláshelyek vendéglátó üzletei háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén ne a magasabb, hanem a saját településméret szerinti szerzői jogdíjat fizessék meg.
– A szálláshelyek olyan közös helyiségeiben, ahol pl. drinkbár vagy presszó működik, azok után háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén a vendéglátó szolgáltatás nélküli szerzői jogdíjat kelljen megfizetni.
– A zenegép útján történő zenefelhasználás esetén a vendéglátóhelyeknek ne kelljen az alap szerzői jogdíjnál magasabb tarifát fizetni.
– A belépődíjhoz és a kötelező fogyasztási díjhoz kapcsolódóan a vendéglátóhelyeket az alapdíjon felül ne terhelje további szerzői jogdíj.
– Az Artisjus honlapján működjön egy tarifa-kalkulátor a vendéglátó vállalkozások számára.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >