Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai az Artisjus felé
Az ipartestület levelet intézett Dr. Filák Máriához, az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának vezetőjéhez. Az alábbiakban az MVI-nek a az új díjazáshoz fűzött javaslataiból idézünk.
– Az átalányjellegű díjszabás helyett vagy amellett forgalomalapú, a helyben fogyasztásra történő étel- és italértékesítésből származó nettó árbevétel meghatározott százalékában kifejezett és bevételi sávonként változó jogdíjfizetés valósuljon meg.
– A rendszerszintű átalakítás egy másik lehetséges iránya, hogy a díjszabásban szerepeltetett lényeges körülmények egy részének megtartása mellett a tényleges díjtétel a várható vendéglétszámhoz mérten kerüljön megállapításra.
– A díjszabásban a törzsügyfelek, régi, megbízhatónak bizonyult felhasználók részére is legyen elérhető bizonyos mértékű kedvezmény, hasonlóan az újonnan zenét szolgáltató vendéglátó üzletek számára biztosított díjcsökkentéshez.
– Az 50 000 fő alatti lakosságszámú településen lévő négy- és ötcsillagos szálláshelyek vendéglátó üzletei háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén ne a magasabb, hanem a saját településméret szerinti szerzői jogdíjat fizessék meg.
– A szálláshelyek olyan közös helyiségeiben, ahol pl. drinkbár vagy presszó működik, azok után háttér jellegű élőzene- vagy gépzene-felhasználás esetén a vendéglátó szolgáltatás nélküli szerzői jogdíjat kelljen megfizetni.
– A zenegép útján történő zenefelhasználás esetén a vendéglátóhelyeknek ne kelljen az alap szerzői jogdíjnál magasabb tarifát fizetni.
– A belépődíjhoz és a kötelező fogyasztási díjhoz kapcsolódóan a vendéglátóhelyeket az alapdíjon felül ne terhelje további szerzői jogdíj.
– Az Artisjus honlapján működjön egy tarifa-kalkulátor a vendéglátó vállalkozások számára.
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését…
Tovább olvasom >Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúrák
Polyák Norbertet, a Hotel Ózon igazgatóját, aki társadalmi munkában az MVI alelnöke…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >