Magazin: A közétkeztetés aktuális problémáiról
A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége április 23-án ünnepelte 15. születésnapját, az alkalomból kiemelt szakmai napot tartottak közel 200 fő részvételével. A szervezők szerint a látogatottság az aktuális témáknak és a színvonalas előadások ígéretének volt köszönhető.
A múlt és az alapítók méltatása, valamint az elmúlt év eredményeinek összegzése után a közétkeztetés szakmai irányítását és koordinálását meghatározó szervezetek képviselői foglalták össze a közétkeztetés legaktuálisabb problémáit illető irányelveket.
Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke ismertette a közétkeztetés stratégiáját meghatározó alapelveket, megemlítve a téma integrált megközelítésének fontosságát, az átláthatóság és a kockázatmegelőzés szükségességét, a fogyasztó-központúságot, a tevékenység tudományos megalapozottságának igényét, az elővigyázatossággal és a kiterjesztett felelősséggel kapcsolatos elvárásokat az élelmiszerláncban, a „termőföldtől az asztalig” és a „helyi termék” szemlélet érvényesítését.
Dr. Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese a 37/2014. EMMI-rendelettel kapcsolatban szólt a kiemelt táplálkozási kockázati tényezőkről: a só, a telített zsírsavak, a transzzsírsavak és a cukor magas, a zöldség- és gyümölcsfélék alacsony fogyasztásáról.
Frum Zsuzsanna, a NÉBIH kommunikációs referense „A minőségvezérelt közétkeztetés támogatása, alkalmazott fogyasztói tudatformálás szerepe és eszközei” címmel tartott előadást. Beszélt kampányukról: „Ételt csak okosan”, a „Konyhasziget” magazinról, a „Szupermenta” blogról, az iskolai kampányról és a hamarosan induló „Az élet iskolája” programról.
Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője a minőségvezérelt közétkeztetésről szólt, ezen belül a biztonságról, tápértékről, élvezeti értékről, minőségről, alkalmassági értékről és ezek kapcsolatáról. Érintette a jelenlegi közétkeztetési problémákat, a politikai célokat, a szak- és továbbképzések szükségességét.
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke a diéták szerepével foglalkozott a közétkeztetésben. Kiemelte, hogy Magyarországon 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a laktózintolerancia, és nőtt a lisztérzékenyek és a cukorbetegek száma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
NGM: lakásfelújításra is fordítható a SZÉP kártyára érkező összeg fele 2025-től
A jövő évtől a SZÉP kártyára érkező összeg felét lakásfelújításra,…
Tovább olvasom >Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Kemény leánybúcsúk kelléke – A nap videója
És még a mixer is cifrázza! A videóért katt a…
Tovább olvasom >