Magasabb minőségű borokat készítene a Grand Tokaj Zrt.
A magasabb minőségi kategóriákba tartozó borok előállítására kell összpontosítania a jövőben a Grand Tokaj Zrt.-nek, ennek érdekében több intézkedést is megfogalmaztak a gazdasági társaságot is felügyelő Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi ülésén – közölte közösségi oldalán Wáberer György kuratóriumi tag, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács (TBFT) társelnöke.
Wáberer György tájékoztatása szerint a cél eléréséhez a kuratóriumi tagok egyhangúlag támogatták az elképzelést.
A társelnök ismertette:
a célok eléréséhez „a Tokaj-Hegyalja Egyetemen felgyűlt kivételes tudásvagyonra és az évszázados hagyományokra” építenének. Meggyőződése szerint minden művelési, szüretelési és kezelési előírásnak a minőségi szempontokat kell szolgálnia, mert a Tokaji márkának a kiélezett versenyben csak így van jövője. Ehhez minőségi újjászületésre van szükség
– szögezte le.
„A termelési előírásokat betartva szüretelt és felvásárolt magasabb minőségű szőlő értéke értelemszerűen növekedhet, ára pedig elérheti a jelenleginek a dupláját is”
– jelezte bejegyzésében Wáberer György. Az intézkedéscsomag megvalósításához a szőlőbirtokosok és borászok támogatását is kéri – tette hozzá.
A témában a Tokaj-Hegyalja Egyetem honlapján szerdán megjelentetett közlemény szerint a hosszú évek óta veszteségesen gazdálkodó Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójának és menedzsmentjének át kell dolgoznia az idei évre készített üzleti tervét a kuratórium által meghatározott sarokpontok mentén.
Ennek megfelelően a Grand Tokaj Zrt. az idén csak olyan termelőtől vásárolhatna kizárólag egészséges szőlőt, akik szerződésben vállalják a termőterületükön a szőlőtőkénként 2 kilogrammos és a hektáronkénti 70 mázsa mennyiségű terméskorlátozást, valamint betartják a művelésre és a ládás szüretelésre, beszállításra vonatkozó előírásokat.
A közlemény rögzíti azt is, hogy ezzel összhangban a Grand Tokaj Zrt. idén a tavalyinál 50 százalékkal kevesebb szőlőt vásárolna fel. A szerződéses rendelkezéseknek megfelelően termesztett és szüretelt szőlő felvásárlási árát pedig a tavalyi 140 forintos kilogrammonként árról a duplájára, azaz 280 forintra emelik – hangsúlyozták.
A nyilvános cégadatok alapján a Grand Tokaj Zrt. belföldi és külföldi értékesítésből származó nettó árbevétele 2023-ban meghaladta a 3,1 milliárd forintot, az adózott eredménye pedig mínusz 526 millió forint. Egy évvel korábban a 3 milliárd forintos árbevétel mellett mínusz 429 millió forint volt az adózott eredmény.
Kapcsolódó cikkeink
Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI)…
Tovább olvasom >Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a…
Tovább olvasom >Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Trendnek még nem nevezhető fordulatot mutat a K&H nagyvállalati növekedési index
Bizakodóbbnak látszanak a nagyvállalatok vezetői az előző időszak erős pesszimizmusához…
Tovább olvasom >A Lidl Magyarország 4. alkalommal nyerte el a Top Employer díjat
A Lidl Magyarország sorozatban negyedik alkalommal nyerte el a Top…
Tovább olvasom >2024 decemberi infláció: Hogyan alakultak az árak és a nyugdíjak?
A 2024-es év utolsó hónapjában ismét gyorsult az infláció üteme,…
Tovább olvasom >