Madárinfluenza: 220000 szárnyas megsemmisítését rendelték el a hatóságok Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 10. 09:31

A cseh hatóságok 750 000 baromfi megsemmisítését rendelték el egy az ország nyugati részén található gazdaságban, miután január legelején a telep egyik csarnokában madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak. Ez az ország történetének eddigi legnagyobb madárinfluenza-járványa.

Az első megbetegedéseket még december végén jelentették a Prágától 150 km-re nyugatra fekvő, mintegy 750 ezer csirkét nevelő farmon, miután a három csarnok egyikében megnőtt a halálesetek száma.

A cseh Állami Állategészségügyi Hivatal (SVS) első közlése szerint az állomány nagy része megmenekülhet, ugyanis az ellenőrzések csak az egyik csarnokban mutatták ki a fertőzést, ám a járvány minden óvintézkedés ellenére olyan ütemben terjedt a telepen, hogy végül a döntés a teljes állományt érinti.

Jelenleg minden ország igyekszik korlátozni a járvány terjedését, amivel összhangban a cseh hatóságok november óta kötelezik a baromfitenyésztőket az állományok zárt térben tartására.

A madárinfluenza újabb nyomást gyakorol az amúgy is magas élelmiszerárakra, és kereskedelmi korlátozások bevezetésére kényszerítheti a baromfit importáló országokat.

Az Egyesült Államokban és Európában rekordszámú csirke, pulyka és más szárnyas pusztult el a járvány kitörése óta, de a vírus Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is terjed.

Reuters, ESM

Kapcsolódó cikkeink