lyen az élet női sommelierként
Mi szükséges ahhoz, hogy valakiből sikeres sommelier legyen? Vajon nőként is lehet érvényesülni ebben a szakmában? Hol állnak a magyar borok a nemzetközi borvilágban, és milyen helye van az alkoholmentes boroknak a vendéglátásban? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je, a Pénzcentrumnak adott interjújában. A beszélgetés során szóba került az elhivatottság, a családi példák és a munka-magánélet egyensúlya is.
Lisztes Ivett egy régi vendéglátós családból származik, ahol a dédnagyapja a Hungária Szálló főpincére volt. Bár édesanyja séfként dolgozott, nem támogatta lánya vendéglátós karrierjét, de Ivett úgy döntött, hogy ezt az utat választja. 11 évesen már az első vendéglátós rendezvényen segédkezett, és a főiskolai tanulmányok helyett a gyakorlati tapasztalatszerzést választotta. A Gundelben tanulta meg a felszolgálói hivatást, majd több vendéglátóipari munkahelyen dolgozott, ami során egyre közelebb került a borok világához. Sommelier képzést is végzett, és az N28-ban már mint szakértő mutatkozhatott be.
Az N28 bisztrókonyhát kínál Nagy Szabolcs séf vezetésével, táblás ajánlattal és változatos étlappal, amelyet a szezonalitás és az alapanyagok minősége határoz meg. Lisztes Ivett elmondása szerint a céljuk egy erős hazai törzsközönség kialakítása, de örömmel fogadják az itt élő külföldieket is. A sommelier szerint az N28 étlapja és borlapja egyensúlyos, amely mind a hazai, mind a nemzetközi vendégeket vonzza.
Ivett sommelierként azt vallja, hogy a szakmai alázat és a folyamatos tanulás elengedhetetlen a pályán. A borvilág iránti szenvedélyét azóta is megőrizte, és mentora, Evans Viktória, a 2020-as sommelier bajnok is segítette fejlődését. A Fricska étteremben dolgozva tovább mélyítette tudását, és bár a COVID-járvány nehezítette a munkáját, a kihívásokkal szembenézve is kitartott.
Az interjúban Lisztes Ivett a munka és magánélet egyensúlyának fontosságáról is beszélt. Bár elismeri, hogy édesanyja példája vonzó volt számára, ő maga a szakmának rendelte alá az életét. Elismeri, hogy mások talán önzőnek tartják emiatt, de ő tudatosan választotta ezt az utat, és még nem érzi, hogy készen állna a családalapításra.
Lisztes Ivett a borok világában folytatja karrierjét, és célja a sommelier szakma további fejlesztése. A vendéglátásban megszerzett tapasztalatait továbbadja, és szeretné elérni, hogy az N28 borlapja a legjobbak közé tartozzon. Az alkoholmentes borok iránti növekvő érdeklődés kapcsán is megosztotta gondolatait, hangsúlyozva, hogy a vendégeknek mindig változatos és minőségi választékot kívánnak kínálni.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >