Luxemburgi siker

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 06. 27. 08:00

Sokan aggódtak a június elejei uniós agrárminiszteri ülés eredménye miatt. A luxemburgi összejövetel azonban a magyar kertészek számára kedvezően zárult. Amint Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, a jövőre életbe lépő reform keretében a termelői és értékesítési szervezetek (TÉSZ) nagyobb támogatást kapnak. Az árbevétel-arányos közösségi támogatás a jelenlegi 4,1 százalékos szintről 4,6 százalékra emelkedik.
Az államtitkár beszámolt arról, hogy a magyar tárgyalóküldöttség az itthoni szakmai szervezet alapján összeállított öt javaslattal érkezett, s ezek mindegyikében kedvező döntés született. Így sikerült elérni, hogy a kertészeti válságkezelési akciókban ne csak a TÉSZ-tagok vehessenek részt. Ez egyébként azoknak az országoknak fontos, amelyekben még alacsony a TÉSZ-ek szervezettsége. Nálunk eddig csak a minden hatodik termelő csatlakozott e szervezetek valamelyikéhez.
Jól jön a magyar bogyóstermelőknek, hogy négy ország külön uniós támogatást kap egyes bogyós gyümölcsök feldolgozásához. Magyarország öt éven át, 1700 hektár erejéig kaphat hektáronként 230 eurónyi támogatást.
A mostani megállapodás részletei között egyebek mellett szerepel az is, hogy a paradicsomtermelők számára a feldolgozói támogatások az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerbe kerülnek be.
Korábban ugyanis híre ment, hogy az Európai Bizottság a kilónként 8 forintos támogatást meg akarja szüntetni, ugyanis az unió és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) közötti tárgyalás függvényében napirendre került a paradicsomtermelőknek járó támogatás esetleges eltörlése. De a lobbizás sikeres volt, a pénz a TÉSZ-ek közvetítésével továbbra is eljuthat a termelőkhöz, a termőhelyi normatív támogatással együtt.
Ugyancsak fontos Magyarország számára, hogy a rendszer keretében a faiskolák számára is kapható támogatás, sőt, az iskolagyümölcs-programra is igent mondtak.

Kapcsolódó cikkeink