Los Angeles a növényi-táplálkozás fontosságát kiemelő egyezményhez csatlakozott
Az úgynevezett „Növényi-alapú Egyezmény” elterjesztéséért dolgozó aktivisták célja, hogy a klímaváltozás következtében az élelmiszer-ellátásban szükséges változások megvalósítása érdekében csökkenjen az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása. Az emberek étkezési szokásainak megváltoztatása persze nem megy egy csapásra, évek, sőt akár évtizedek szükségesek hozzá.
Napjainkra csaknem két tucat nagyváros írta alá a megállapodást, Buenos Aires, valamint brit, indiai és törökországi városok mellett, október közepe óta ebbe a klubba tartozik Los Angeles is. Környezetvédelmi kérdésekben az Angyalok Városa mindig is az Egyesült Államok trendszetterének számított. Az USA-ban 1,6 millió ember vallja magát vegánnak, ami a népesség fél százalékát teszi ki. Ha a vegetáriánusokat is hozzászámoljuk, akkor már 3 millió emberről és az amerikai társadalom egy százalékáról beszélhetünk.
A Növényi-alapú Egyezmény („Plant-based Treaty”) honlapja nagy problémára hívja fel a figyelmet
Arra, hogy már átléptük az egy fokos globális hőmérséklet-emelkedést és az elmúlt öt év minden eddigi melegrekordot megdöntött. Egy a Nature Climate-ban megjelent tanulmány szerint a világ lakosságának immár 80 százalékát érinti valamilyen módon az éghajlatváltozás. Azt is megemlítik, hogy csakúgy, mint a Párizsi Megállapodás, a Növényi-alapú Egyezmény is elismeri azt, hogy önmagában egyetlen ország sem képes a haszonállat-tenyésztés ökológiai hatásait mérsékelni. Ezért a sürgető globális problémára muszáj globális megoldást találni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. A honlap szerzője szintén hozzáteszi, hogy a vegán étrendre való áttérés az egyén részről a lehető legnagyobb megtehető lépés a bolygó érdekében és az IPCC is egyetért abban, hogy a sokkal nagyobb mértékben növényi-alapú étrendre való átállás jelentősen csökkenteni tudja az élelmiszerekhez köthető üvegházhatású gázkibocsájtás nagyságát. Egy Oxford-ban készült tanulmány számítása szerint ennek érdekében jelentős változásokat kell az élelmiszer-rendszerekben végrehajtani, ami azt jelenti, hogy globális szinten kell a nagy arányban növényi-alapú étrendre való átállást megvalósítani.
A lassú átállás a helyes út
Az egyik Los-Angeles-i városi képviselő szerint az egyezmény aláírása létfontosságú kulturális lépés kezdetét jelenti, amellyel az amerikaiak mind az bolygó, mind a saját egészségük javításának fontosságát elismerik. És persze pont ennek a kulturális változásnak a megvalósítása jelenti a legnagyobb nehézséget. A Food Institute nevű lapnak nyilatkozó szakértő, Emily Meyers szerint igenis lehetséges az embereket rávenni a növényi-alapú étrendre való áttérésre, de ehhez a kommunikációban a hangsúlyt a rendelkezésre álló növények bőségére kell helyezni az érzékelt „húsmegvonás” helyett. Nem reális elvárás azt feltételezni, hogy az átállás egyik napról a másikra meg fog történni. De türelemmel és kitartással, lehetséges.
Forrás: foodinstitute.com
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >