Los Angeles a növényi-táplálkozás fontosságát kiemelő egyezményhez csatlakozott
Az úgynevezett „Növényi-alapú Egyezmény” elterjesztéséért dolgozó aktivisták célja, hogy a klímaváltozás következtében az élelmiszer-ellátásban szükséges változások megvalósítása érdekében csökkenjen az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása. Az emberek étkezési szokásainak megváltoztatása persze nem megy egy csapásra, évek, sőt akár évtizedek szükségesek hozzá.

(Fotó: Pixabay)
Napjainkra csaknem két tucat nagyváros írta alá a megállapodást, Buenos Aires, valamint brit, indiai és törökországi városok mellett, október közepe óta ebbe a klubba tartozik Los Angeles is. Környezetvédelmi kérdésekben az Angyalok Városa mindig is az Egyesült Államok trendszetterének számított. Az USA-ban 1,6 millió ember vallja magát vegánnak, ami a népesség fél százalékát teszi ki. Ha a vegetáriánusokat is hozzászámoljuk, akkor már 3 millió emberről és az amerikai társadalom egy százalékáról beszélhetünk.
A Növényi-alapú Egyezmény („Plant-based Treaty”) honlapja nagy problémára hívja fel a figyelmet
Arra, hogy már átléptük az egy fokos globális hőmérséklet-emelkedést és az elmúlt öt év minden eddigi melegrekordot megdöntött. Egy a Nature Climate-ban megjelent tanulmány szerint a világ lakosságának immár 80 százalékát érinti valamilyen módon az éghajlatváltozás. Azt is megemlítik, hogy csakúgy, mint a Párizsi Megállapodás, a Növényi-alapú Egyezmény is elismeri azt, hogy önmagában egyetlen ország sem képes a haszonállat-tenyésztés ökológiai hatásait mérsékelni. Ezért a sürgető globális problémára muszáj globális megoldást találni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. A honlap szerzője szintén hozzáteszi, hogy a vegán étrendre való áttérés az egyén részről a lehető legnagyobb megtehető lépés a bolygó érdekében és az IPCC is egyetért abban, hogy a sokkal nagyobb mértékben növényi-alapú étrendre való átállás jelentősen csökkenteni tudja az élelmiszerekhez köthető üvegházhatású gázkibocsájtás nagyságát. Egy Oxford-ban készült tanulmány számítása szerint ennek érdekében jelentős változásokat kell az élelmiszer-rendszerekben végrehajtani, ami azt jelenti, hogy globális szinten kell a nagy arányban növényi-alapú étrendre való átállást megvalósítani.
A lassú átállás a helyes út
Az egyik Los-Angeles-i városi képviselő szerint az egyezmény aláírása létfontosságú kulturális lépés kezdetét jelenti, amellyel az amerikaiak mind az bolygó, mind a saját egészségük javításának fontosságát elismerik. És persze pont ennek a kulturális változásnak a megvalósítása jelenti a legnagyobb nehézséget. A Food Institute nevű lapnak nyilatkozó szakértő, Emily Meyers szerint igenis lehetséges az embereket rávenni a növényi-alapú étrendre való áttérésre, de ehhez a kommunikációban a hangsúlyt a rendelkezésre álló növények bőségére kell helyezni az érzékelt „húsmegvonás” helyett. Nem reális elvárás azt feltételezni, hogy az átállás egyik napról a másikra meg fog történni. De türelemmel és kitartással, lehetséges.
Forrás: foodinstitute.com
Kapcsolódó cikkeink
Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért
Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett,…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója arra figyelmeztetett egy…
Tovább olvasom >A Veganuár™ 2025 kiemelt élelmiszerlánc-partnere a Lidl volt
Csatlakozott a Lidl Magyarország a Veganuár™ 2025 kezdeményezéshez, mely arra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >