Londoni elemzők szerint enyhül az élelmiszerek ársokkja

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 13. 12:50

Az élelmiszerek áremelkedése a jelek szerint nem szűrődött át a várt mértékben a magyarországi fogyasztói árakba, és ez lehet az egyik oka az éves inflációs ráta jelentős múlt havi csökkenésének – vélekedtek az októberi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni elemzők.

A KSH adatai szerint a múlt hónapban 6,0 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet a szeptemberben mért 6,6 százalékos tizenkét havi ütem után.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai megjósolták a várható csökkenést, de a legderűlátóbb előrejelzés is 6,1 százalékos éves inflációt valószínűsített októberre.

A keddi adatismertetés utáni értékelésükben a 4cast – az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző csoport – szakértői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az októberi inflációs számok tanúsága szerint az élelmiszerek nyári ársokkja a korábban gondoltnál “kevésbé markáns” hatást gyakorol a magyarországi fogyasztói árakra. A ház elemzői szerint nem kizárható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stábja ennek nyomán lefelé módosítja rövid távú inflációs előrejelzését.

A 4cast elemzői egyértelműen kellemes meglepetésnek minősítették az élelmiszerárak alakulását. Véleményük szerint ennek az összetevőnek a szorosabb vizsgálata megmutatja, hogy bár folytatódik a búza és a kukorica nyári globális terménypiaci áremelkedéseinek átszűrődése a magyar fogyasztói árakba, de nem sokkoló ütemben.

A 4cast közgazdászainak saját számításai szerint az élelmiszerárak a teljes kosárra számolt múlt havi magyarországi infláció és az ennél magasabb előzetes piaci várakozás különbségéből legalább 0,1-0,2 százalékpontnyit megmagyaráznak.

A cég elemzői szerint az új inflációs adatsor várhatóan nem módosítja az MNB kamatkilátásait. A 4cast szakértői azzal számolnak, hogy – esetleg egy decemberi szünet beiktatásával – folytatódik az enyhítési ciklus, valószínűleg továbbra is szoros többségű monetáris tanácsi szavazásokkal.

A City egyik legnagyobb globális befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek keddi értékelése szerint az októberi inflációs adatok megerősítik a ház azon véleményét, hogy a magyarországi infláció már tetőzött.

A Barclays elemzőinek számításai szerint a közvetett adók hatásaitól megszűrt éves inflációs ráta jelenleg 3,5 százalék körüli, a maginfláció pedig 2,5 százalék környékén jár, vagyis az így számolt inflációs ütem meglehetősen közel van az MNB 3 százalékos céljához.

A cég londoni szakértői szerint ennek nyomán valószínű, hogy a jegybanki kamatcsökkentési ciklus a jelenlegi ütemben folytatódik egészen márciusig, amikor e prognózis alapján 5 százalékra csökken az MNB alapkamata.

A Barclays elemzői szerint ugyanakkor a fő kockázatot a további monetáris enyhítési kilátásokra az jelentené, ha a forint eladási nyomás alá kerülne. A cég szerint egy ilyen fejlemény legvalószínűbb oka a globális piaci fejleményekből eredő esetleges kockázatkerülési hangulat kialakulása lenne, de a Barclays elemzői ezzel kapcsolatban kiemelték azt is, hogy nincs előrelépés az IMF/EU-megállapodás ügyében.

A ház londoni szakértői azonban hangsúlyozták, hogy a hazai piacon kibocsátott kormánykötvények bőséges külföldi kereslete lehetővé tette az IMF-fel szembeni jelentős idei magyar törlesztési kötelezettségek finanszírozását Magyarország globális kötvénypiaci megjelenése nélkül is. (Kertész Róbert, MTI)

Kapcsolódó cikkeink