Londoni elemzők: kiugró kiskereskedelmi forgalmat hozhat a nyárias brit húsvét

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 23. 11:06

Londoni pénzügyi elemzők szerint kiugró forgalomra számíthat a brit kiskereskedelem a nyáriasnak ígérkező hosszú húsvéti hétvégén és az utána következő héten. A hosszú távú előrejelzések azonban – főleg a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában kialakult patthelyzet miatt – továbbra is borúlátók.

Az egyik patinás londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szombaton ismertetett előrejelzése szerint a brit fogyasztók várhatóan 11,5 milliárd fontot (csaknem 4300 milliárd forintot) hagynak a boltokban húsvét hetében, 8,5 százalékkal többet, mint az eső áztatta tavalyi húsvéti napokban.
A CEBR elemzői által jósolt idei húsvéti költekezés háztartásonként átlagosan 410 font (152 ezer forint) fogyasztási kiadást jelent.
A ház szerint a húsvéti hétvége általában is a karácsony utáni fogyasztói önmérséklet végét jelenti, és ehhez az idén hozzájárul a meteorológiai előrejelzés is, amely verőfényes napsütést és 23-25 fokos meleget ígér legalábbis az ország déli felében.
A CEBR felidézi, hogy a tavalyi brit húsvét kulcsfontosságú bevásárlónapjait gyakorlatilag elmosta az özönvízszerű esőzés, és a rossz időben 7,5 százalékkal kevesebben keresték fel a boltokat, mint egy évvel korábban.
A cég szerint a legutóbbi bérkiáramlási adatok is ígéretesek. Az átlagos heti alkalmazotti kereset a februárral zárult három hónapban 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, és az alacsony infláció környezetében ez jelentős reálbér-növekedésnek felel meg.
A brit kiskereskedelem váratlanul jó teljesítménye – mindenekelőtt az értékesítés havi összehasonlításban mért 1,1 százalékos márciusi megugrása – más nagy londoni elemzőcégeket is derűlátó rövid távú előrejelzésekre ösztönzött.
Az Oxford Economics számítási modellje szerint az erőteljes fogyasztási adatok ismeretében nem kizárt, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedében akár 0,5 százalékkal is növekedhetett az előző három hónaphoz mérve.
A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban három havi összevetésben.
Egy másik nagy londoni elemzőcég, a Capital Economics óvatosabb, de szintén javuló növekedést valószínűsítő előrejelzése szerint az idei első negyedévi GDP-növekedés elérhette a 0,3 százalékot, a Brexit-folyamatot kísérő politikai káosz ellenére is.
A Brexitet övező teljes bizonytalanság közepette azonban a hosszabb távú prognózisok már korántsem derűlátók.
A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi globális jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék zökkenőmentes, rendezett Brexit esetén is mindössze 0,8 százalékkal növekszik az idén.
Az OECD szerint ha a brit EU-tagság megszűnéséig nem sikerül életbe léptetni a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított Brexit-megállapodást, és így a kilépés után tervezett átmeneti időszak is elmarad, az valószínűleg recesszióba sodorná a brit gazdaságot.
Mark Carney, a Bank of England kormányzója nemrégiben, egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás óta nem nőtt, sőt az elmúlt egy évben 3,7 százalékkal visszaesett a brit gazdaságban végrehajtott üzleti beruházások értéke.
A brit jegybank vezetője szerint a brit gazdaság beruházási szempontból drámaian alulteljesítő történelmi és térségi összehasonlításban egyaránt. (MTI, Kertész Róbert)

Kapcsolódó cikkeink