Londoni elemzők: a novemberi ipari termelési adat mélyülő recesszióra vall

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 08. 11:35

A novemberi magyarországi ipari termelési adatok arra vallanak, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott és valószínűleg mélyült is a magyar gazdaság recessziója, az idén azonban az autóipari termelés várható felfutása stabilizálhatja a magyar ipari teljesítményt – jósolták az előzetes konszenzusnál sokkal gyengébb adatsor keddi ismertetése után londoni szakelemzők.

A KSH előzetes adatai szerint novemberben az ipari termelés értéke 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A londoni elemzői konszenzus 3,5 százalékos visszaesést valószínűsített éves összevetésben erre a hónapra.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó vezető elemzője a keddi adatismertetés utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar ipari szektor most már egyszerre szenved a belső és a külső kereslet gyengeségétől.

A feldolgozóipari beszerzőimenedzser-index (BMI) múlt havi visszaesésével együtt ez arra utal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott a magyarországi recesszió. A Barclays ugyan változatlanul arra számít, hogy az idén stabilizálódik a magyar gazdaság teljesítménye, és a ház a 2012-re általa várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében 0,1 százalékos növekedéssel számol, Hewitt keddi értékelése szerint azonban a legutóbbi jelzőszámok lefelé ható kockázatot jelentenek ezekre a prognózisokra.

A Barclays vezető londoni elemzője a várható kamatpolitikai kihatásokkal kapcsolatban azt jósolta, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménymutatói önmagukban indokolttá tehetik a további jegybanki kamatcsökkentéseket az idei első negyedévben.

Hewitt szerint ugyanakkor az elmúlt egy hónapban a forint teljesített a legrosszabbul a jelentősebb felzárkózó térségi valuták közül, 3,2 százalékot gyengülve az euróval szemben, és ha folytatódik az árfolyamgyengülés, az a Barclays közgazdásza szerint akár szünetet is eredményezhet a Magyar nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusában.

Hewitt szerint az MNB további monetáris politikájával kapcsolatban mindazonáltal jelentős a bizonytalanság, tekintettel a jegybank élén hamarosan esedékessé váló személyi változásokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a novemberi ipari termelési adatok keddi ismertetése utáni kommentárjukban kiemelték, hogy a magyar feldolgozóipar novemberi beszerzőimenedzser-indexe – amelynek kibocsátási részmutatója meredeken, 5,8 ponttal 55,9-re emelkedett – ennél jobb teljesítményre utalt.

A ház elemzőinek számításai szerint a magyar ipari termelés jelenleg – éves szintre kivetítve – 9,8 százalékkal elmarad a tavalyi harmadik negyedévi átlagtól.

A JP Morgan szakértői közölték: a teljesítményadatok alapján azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság recessziója a tavalyi negyedik negyedévben tovább mélyült. A ház az idei elő negyedévre stagnálást, a második negyedévre 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

A cég londoni elemzői kiemelték, hogy a magyar ipari termelés 20 százalékát adó autóipari szektorban az új Mercedes-gyár révén folytatódik a termelés felfutása. A JP Morgan közgazdászainak várakozása szerint a magyar ipar várható idei kilábalásának fő hajtóereje az autószektor lesz, tekintettel arra, hogy a Mercedes-üzem az idén eléri teljes kapacitását, és az Audi-gyár bővítése is hozzájárul a termelésnövekedéshez az év közepétől.
(Kertész Róbert, MTI)

Kapcsolódó cikkeink