Liszt, tojás, tészta az árhullám élén
2007. szeptemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,7 százalék volt. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy 2006. szeptemberhez viszonyítva 6,4 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első kilenc hónapban átlagosan 8,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Egy hónap alatt – 2007. augusztushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek. Növekedett a liszt (14,9 százalék), a tojás (7,8 százalék), a száraztészta (7,7 százalék), az étolaj és a kenyér (6,5-6,5 százalék), a péksütemények (5,8%), a baromfihús (4,6%), valamint a sertéshús (2,8%) ára. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal drágultak.
Egy év alatt, 2006. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a liszt 43,4, az idényáras élelmiszerek 27,7, a tojás 20,1, a kenyér 18,0, a baromfihús 16,2, valamint az étolaj ára 12,3 százalékkal. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (6,2 százalék) esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >Éleződő vámháború és új piacok keresése: szorult helyzetbe került az európai élelmiszerexport
Az amerikai büntetővámok bejelentése és a kereskedelmi feszültségek fokozódása új…
Tovább olvasom >Megnövelten hőálló PET-csomagolóanyagot fejlesztett a Pro Form Kft. és a Műegyetem
Közösen fejlesztett megnövelt hőállóságú PET-csomagolóanyagot a Pro-Form Ipari és Kereskedelmi…
Tovább olvasom >