Listavezető lett az étolaj
2008. márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, 2007. márciushoz viszonyítva pedig 6,7 százalék. Idén az első három hónapban, átlagosan 6,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A KSH gyorsjelentéséből arra lehet következtetni, hogy egy hónap alatt – 2008. februárhoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az étolaj (2,7 százalék), az idényáras élelmiszerek (1,6 százalék ), valamint a munkahelyi előfizetéses étkezés (0,9 százalék) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,9 százalék), a tojás (2,1 százalék), a cukor (2 százalék) és a tej (1,1 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal drágultak. A legnagyobb mértékben (2,8 százalék) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,4 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,3 százalék) körében.
12 hónap alatt, 2007. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágultak: az étolaj 52,4, a liszt 47,8, a száraztészta 25,2, a tej 20,6, a kenyér 20,1, a sajt 19,7, valamint a péksütemények 18,2 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >