Lezárult a szakmai egyeztetéssorozat az élelmiszeriparban
Lezárult az élelmiszeripari szakágazatok és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyeztetéssorozata, a februárban megtartott rendezvényeken áttekintették a lehetséges fejlesztési irányokat az alapanyag-termeléstől kezdődően egészen az értékesítésig – tájékoztatta az FM csütörtökön az MTI-t.
A közlemény szerint a baromfi-, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, a húsfeldolgozó-ipar, a tejtermékgyártás, valamint a malomipar és pékárugyártás szakmai kérdéseit vették sorra az ágazat szereplői, valamint a minisztérium képviselői és szakértők részvételével.
A közlemény szerint a rendezvénysorozat záróeseményén Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hangsúlyozta: a tavaly elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia feladata az elmúlt évtizedekben nehéz helyzetbe került, alulfinanszírozott, igen kevés fejlesztési forráshoz jutott, és ezért versenyhátrányba került magyar élelmiszer-feldolgozó ipar segítése, erősítése.
A stratégia végrehajtásához rendelkezésre álló 300 milliárd forint hozzájárul az élelmiszeripari technológia fejlődéséhez, így bővülhet a foglalkoztatás, lehetővé válik, hogy az élelmiszeripar minél nagyobb arányban feldolgozza a magyar mezőgazdaság által termelt kiváló alapanyagokat, és versenyképes termékekkel jelenjen meg a hazai és külföldi piacokon – emeli ki az FM közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >