Levágott marhafejek a tejtermelők tüntetésén

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 06. 00:01

Egy tucat levágott szarvasmarha-fejet tettek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé a tejtermelők a csütörtöki demonstráción, amelyen az eddigi legalacsonyabb, 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoznak.

Több helyszínen is demonstráltak az országban, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlannak ítélt helyzetükre. A budapesti tüntetésen tejet is osztottak a körülbelül 100-200 megjelent érdeklődőnek.
Bognár László, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének képviselője a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy addig folytatják akcióikat, ameddig célt nem érnek, akár azt is megteszik, hogy nem adják át karácsony előtt a kereskedőknek a tejet, így az ünnepeken nem lesz ebből az alapvető élelmiszerből az üzletekben.
Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese és a demonstrációs bizottság vezetője szerint az Európai Unió és a magyar agrártárca által az utóbbi időben bejelentett intézkedések érdemben nem javítanak a termelők kilátásain. Az EU-tól származó pénz literenként 50 fillérnek megfelelő támogatást biztosít, míg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által előrehozott literenként több mint 8 forintos támogatást nemcsak a magyar tejtermelők kapják meg, hanem az unió többi tejtermelője is. A szakember hozzátette: az előrehozott kifizetés mellett a többi támogatás kifizetése még bizonytalan. A felvásárlók ugyanakkor már bekalkulálják áraikba az összességében 22-23 forintos literenkénti beígért támogatást.
A tejtermelők azért elkeseredettek, mert míg 2007 végén, 2008 elején még literenként 95 forint körül volt a tej felvásárlási ára, addig most 55-60 forintot kapnak a tej literjéért. Az önköltség pedig literenként eléri a 75-85 forintot. Ezért megkezdődött az állatok levágása, így jövőre akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a tejelő tehén Magyarországon, mint most. Pillanatnyilag a tehenek száma hazánkban mintegy 340 ezer, ebből a ténylegesen tejet adó tehenek száma 190 ezer. Az úgynevezett kettős hasznú állatok – köztük tejet is adók – száma összesen 250 ezer. Az áruházakban emellett sok az import termék, amelyekhez nyomott áron lehet hozzájutni a bevásárlóközpontokban – írja az Origo.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség csütörtökön kiadott sajtóközleményében kifogásolta, hogy több áruházlánc raktárközpontja elé tejjel kevert trágyát öntöttek és felhívta a gazdák figyelmét, hogy elégedetlenségüknek törvényes formában adjanak hangot.
Kapcsolódó cikkeink