Lesz elég kávé, de drágán

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 27. 11:21

Gőzerővel folyik a betakarítás a brazíliai kávéültetvényeken, a jelentések szerint a gazdák már a termény mintegy kétharmadát leszedték. És bár a termés a tavalyinál sokkal jobb képet mutat, ettől még nem lesz egyhamar olcsóbb a kávé.

Nagyot fog drágulni a kávé

Remek ütemben folyik a szüretelés a kávéültetvényeken Brazíliában: a Safras & Mercado tanácsadó cég szerdán összesített adatai szerint a termény 66%-át már betakarították a gazdák, s az időjárás továbbra is kegyes maradt hozzájuk. Noha a szüret elején a kedvezőtlen időjárás miatt volt némi kiesés, azt mostanra már bepótolták. Ugyanakkor még a távol vannak az erre az időszakra vonatkozó 73%-os történelmi átlagtól – írta meg a Világgazdaság a Reuters értesülései alapján. A betakarítással innentől sok gond már nem lehet, az viszont még nyitott kérdés, hogy a világ legnagyobb termesztőjének számító Brazília hány millió zsák kávéval (1 zsák = 60 kg) zárja a szezont és milyen minőségűek lesznek a szemek.

Gil Barabach, a Safras kávépiaci elemzője szerint a minőséggel nem lesz gond, a közelmúlt száraz időjárása ugyanis hozzájárult a szemek érésének felgyorsulásához. A mennyiség viszont már fogasabb kérdés: a becslések szokatlanul széles sávban szórnak. Egy dologban viszont mindenki egyetért: az idei termés meghaladja az egy évvel ezelőtti 47,7 millió zsákot, ami annak volt köszönhető, hogy tavaly fagyok tizedelték meg a termést Brazíliában. A Safras előrejelzése 61,1 millió zsákról szól, míg a hivatalos kormányzati becslés csupán 53,4 millió zsákot említ.

A teljes cikk itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink